Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marti Romania într-un proces deschis de Asociatia Generala a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Bacau, care a acuzat statul roman de încalcarea dreptului la asociere si a dreptului la un proces echitabil. Curtea a decis, însa, ca Romania a încălcat doar al doilea cap de acuzare, AGVPS Bacau fiind lipsita în tara de un proces echitabil. Aventura a inceput in anul 2000, cind mai multe asociatii ale vinatorilor si pescarilor au decis sa se asocieze intr-o federatie cu sediul în Bacau, desprinzindu-se de AGVPS Bucuresti.
AGVPS-ul lui Nastase contra AGVPS Bacau
AGVPS Bacau a dobindit personalitate juridica, s-a inscris in registrul asociatiilor la Tribunal si a înstiintat Ministerul Agriculturii de acest fapt. Ministerul nu a raspuns instiintarii AGVPS Bacau (în joc erau permisele de vinatoare care puteau fi eliberate de o asociatie a vinatorilor). La 22 februarie 2001, AGVPS Bucuresti, al carei presedinte era premierul Nastase, primeste din partea Guvernului statutul de asociatie de utilitate publica. In toamna lui 2001, Ministerul Agriculturii cere anularea permiselor de vinatoare emise de AGVPS Bacau afirmind ca numai AGVPS Bucuresti are dreptul de a le elibera. Instantele romanesti confirma acest lucru. In paralel incepe o ancheta penala impotriva presedintelui AGVPS Bacau pe motiv ca a eliberat permise de vinatoare false. Însa, lovitura de teatru, Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie decide încetarea urmaririi penale deoarece s-a descoperit ca un ordin al ministrului agriculturii din 17 septembrie 1997, care cuprindea detaliile tehnice ale eliberarii permiselor de vinatoare, nu fusese publicat niciodata în Monitorul Oficial ci fusese doar inaintat AGVPS Bucuresti.
Pe de alta parte, AGVPS Bucuresti solicita radierea AGVPS Bacau pe motiv ca-i plagiaza numele. Initial, Tribunalul Bacau respinge cererea, insa Curtea de Apel caseaza hotarirea si retrimite cazul în instanta. Pe 22 mai 2002, Tribunalul Bacau decide dizolvarea AGVPS Bacau.
Ce spune CEDO
CEDO noteaza în decizia sa ca interpretarea data de instantele romanesti legislatiei pe baza careia a fost dizolvata AGVPS Bacau încalca dreptul la un proces echitabil. Curtea sustine ca instantele au interpretat gresit Ordonanta 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii in sensul ca în cazul procesului de dizolvare trebuiau sa se aplice regulile Codului Civil referitoare la faptul ca procesul trebuie sa fie public. Ori, decizia de dizolvare s-a luat intr-o sedinta cu usile închise si, prin aceasta, nu au fost respectate procedurile normale. (Razvan BIBIRE)
Lasă un răspuns