Pentru a evita pierderile de vieti omenesti si bunuri materiale, pompierii bacauani atrag atentia bacauanilor cu privire la folosirea mijloacelor necorespunzatoare de incalzire. Conducerea Inspectoratului pentru Situati de Urgenta (ISU) Bacau spune ca in acest scop este necesar ca principalele reguli si masuri de securitate la incendiu, premergator si pe timpul sezonului rece, sa fie respectate.
„Majoritatea incendiilor care se produc in sezonul rece se datoreaza exploatarii de multe ori in conditii necorespunzatoare ori cu defectiuni a mijloacelor de incalzire centrale si locale, urmata de aparitia unor evenimente nedorite”, afirma lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul ISU Bacau. Pentru inlaturarea pericolului de incendiu care poate aparea la sobe, pompierii le recomanda proprietarilor de locuinte sa verifice cu grija sobele, canalele si cosurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea sa nu prezinte fisuri care sa permita scinteilor sa incendieze materialele combustibile din apropiere. La fel de importanta este tencuirea cosului de fum in scopul sesizarii imediate a fisurilor.
Prezenta pe pardoseala, in fata usii de alimentare cu combustibil a sobei a unei bucati de tabla (dimensiuni de 0,50 x 0,70 m) va poate feri deasemenea de evenimente neplacute. Atunci cind introduceti in sobe lemne, acestea nu trebuie sa fie mai lungi decit focarul, sobele nu trebuie supraincalzite, iar copiii nu trebuie lasati nesupravegheati in incaperi unde sint in functiune mijloace de incalzit.
„O alta cauza generatoare de incendii intilnita frecvent in acest sezon este reprezentata de exploatarea necorespunzatoare a aparatelor electrice de incalzire si a instalatiilor electrice. Recomandam bacauanilor sa nu utilizeze instalatii electrice defecte montate de personal neautorizat, fixate direct pe materiale combustibile, cu improvizatii, cu legaturi electrice neacoperite de material electroizolant etc.
Circuitele electrice nu trebuie suprasolicitate prin racordarea unor consumatori electrici care depasesc puterea nominala a acestora, mai ales a celor pentru incalzire-mari consumatori de curent. Daca supradimensionati siguranta, se incalzesc conductorii electrici pina la limita topirii izolatiei din PVC, fapt ce duce la scurtcircuit prin unirea fazei cu nulul”, a adaugat Grecu.
Pentru a evita astfel de situatii, locatarii au obligatia de a supraveghea permanent mijloacele de incalzire electrice aflate in functiune, chiar daca sunt prevazute cu mijloace de protectie (termostat), deoarece acestea pot sa nu functioneze la parametrii prevazuti. O alta cauza generatoare de incendiu este reprezentata de neregulile in instalarea si exploatarea necorespunzatoare a centralelor termice cu combustibil gazos.
Si aici trebuie verificata etanseinitatea conductelor de GPL cu emulsie din apa si sapun, iar regulatoarele de presiune sa fie in perfecta stare de functionare.
Lasă un răspuns