Elevii din mediul rural vor ramine si anul acesta in voia sortii, pe mina unor suplinitori necalificati care vor acoperi golurile de personal calificat din invatamintul bacauan. Cadrele didactice tinere, cu studii corespunzatoare specializarii, prefera un post de suplinitor la oras decit sa mearga sa predea in mediul rural, ca titular. Din cauza negocerilor prelungi dintre acestea si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau, prima sedinta publica, de ieri, pentru repartizarea suplinitorilor calificati pe posturile vacante netitularizabile din judet s-a decalat cu citeva ore, astfel ca in jurul prinzului curtea ISJ Bacau era ticsita de aspiranti la un post in invatamintul preuniversitar bacauan. „Isi doresc un post cit mai aproape de domiciliu, de preferat in mediul urban, si vor, in plus, ca scoala la care sint repartizati sa aiba un bun renume”, a sintetizat pretentiile suplinitorilor calificati Constantin Nastac, inspector scolar responsabil cu Managementul Resurselor Umane. „Sint locuri unde nici nu ai cum sa ajungi. Si nu se merita sa te titularizezi. Daca anul viitor nu mai sint copii, se restructureaza postul si trebuie oricum sa pleci. Nici la salariu nu sint diferente intre un titular tinar si un suplinitor”, a motivat Anca R. alegerea de a profesa ca invatator suplinitor, cu media 8,50.
Nu-si pot tine orele
Printre cei prezenti la sedinta publica pentru un post de suplinitor calificat s-au numarat si cadre didactice care au spus ca este de preferat sa profesezi la tara, la o distanta relativ mica, decit in oras, la scoli precum „Octavian Voicu” sau „Alexandru cel Bun”, de exemplu. „Eu vreau sa ma duc la scoala de placere. Elevii de etnie rroma, la aceste scoli, sint destui, nu au respect, nu-ti poti face ora. Interesul lor pentru scoala e scazut”, a motivat preferinta sa pentru un post la o scoala din mediul rural. Madalina T. Daca ieri a fost rindul invatatorilor, a educatorilor si profesorilor de chimie si de fizica sa stea la rind pentru un post didactic in invatamintul bacauan, azi, 28 august, sint programati profesorii de limbi straine, limba romani, limba si literatura româna, limba latina, istorie si geografie.
antonescu a zis
Normal,din cauza la ciocardeii aia nu au pace nici elevii si nici profesorii romani.Nu stiu de ce naiba nu se face o lege sa ii sterilizeze dracului pe toti sa terminam odata cu microbii astia din Romania.Eu cel putin,i-as impusca ca pe niste animale,cum le faceau nazistii
Cristina a zis
Scolile de la sate nu sunt ocolite de invatatori. Sunt ocolite scolile care au ca si elevi acesti copii care nu au pic de respect fata de invatator. Si uitati cum prefera unii sa fie suplinitori cu nota mare decat sa se titularizeze. Asta e.Mai bine ati fi facut un reportaj cum ocupa posturi educatori suplinitori in oras cu nota 5 la examen.Ar fi fost mai interesant.
Cristina a zis
despre cum ocupa, scuze
earnest a zis
Stimati comentatori, Meseria de dascal, ca si cea de preot si medic, cere vocatie si pasiune. Daca nu ai aceste doua calitati, degeaba ti-au platit parintii studiile si degeaba ai invatat pana ti- a „plesnit” capul si, garantez, cu onestitate, ca nici in cea mai buna scoala, un om care sfideaza pe copii, pe motivul ca provin din mediul rural sau din cel rrom, nu va face fata. In concluzie, pentru a te face ascultat, trebuie sa gasesti metode, care sa atraga atentia si sa trezeasca interesul elevilor asupra cunostintelor pe care le vei transmite. Nici un elev nu te va asculta, daca incepi din prima ora sa tipi la el sau sa explic sofistcat, niste tnotiuni pe care cu greu le inteleg.
Cu toata stima pentru miile de cadre didactice, care niciodata nu au alungat din clasa un copil rrom, care au lucrat o viata in mediul rural si care au dat generatii cu care se mandresc. Earnest
eu a zis
Cine e din sistem stie ce zice. Nu-i asa,Earnest? Numai ca , de la vorba si pana la fapta e grele! Parca revad tineretea -mi irosita pe drumuri cumplite de naveta, fara satisfactie profesionala… mai simt si acum frigul din oasele -mi de robot care depanau 28 de km pe jos/zilnic pentru a practica Meseria de dascal.Progeniturile nimenclaturistilor care nu s-au prea ros la creier invatand au primit posturi calde in buricul targului si stau bine merci pana-n ziua de apoi. C-asa-i in tenis! Cu toata stima pentru cei care au rezistat terorii, Eu si iar Eu.
Cristina a zis
Domnule earnest, nimeni nu sfideaza pe copii, eu cel putin vin din pasiune la scoala, prefer sa predau si sa fac naveta la tara(unde sunt si rromi) , pe post de suplinitoare, decat sa fiu titulara la mii de kilometri de oras. Si prefer sa merg la tara decat sa predau la niste copii culesi de pe strazi , care locuiesc la casele de copii si invata la „marile” scoli din Bacau. Eu stiu ce mediu este acolo, am fost voluntara. Asa ca predati dumneavoastra in aceste conditii in care pur si simplu nu se poate si poate atunci o sa ziceti ca preferati sa va duceti la tara decat sa stati la oras.Eu sunt la inceput, poate dumneavoastra aveti „metodele” prin care puteti linisti si face interesanta o lectie unor astfel de copii.Cred ca la asta se refera articolul, nu ca suplinitorii fug de naveta.Eu chiar prefer naveta in locul a ceea ce am spus mai sus.O zi buna!