Reprezentantii localitatilor Slanic Moldova si Reuth, din Germania, precum si ai Centrului International de Dialog pentru Mediu si Dezvoltare – IDCED, din Magdeburg, au semnat, in orasul Leipzig, un acord de cooperare pentru implementarea unui proiect in domeniul energiei regenerabile. La eveniment au fost prezenti primarul orasului Slanic Moldova, Andrei Serban, primarul din Reuth, Ulrich Lupart, dr. Hans Peter Barkenthien, de la IDCED, presedintele Comisiei Parlamentare pentru Industrie si Servicii a Parlamentului Romaniei, Iulian Iancu, deputat de Bacau, Michael Winkler, directorul societatii Euroregionalen Klimaschutzmanagementgesellschaft ERK Legenfeld / Vogtland a Asociatiei de promovare a protectiei climatice Sachsen e. V., si Walter Gusek, de la Societatea European Climate Protection Consult rbr Neustadt.
Obiectivul acordului il constituie obtinerea independentei energetice a statiunii balneo-climaterice Slanic Moldova pina in anul 2012. „Slanicul – a spus Ulrich Lupart – ar putea deveni prima localitate din Romania independenta energetic, o localitate-pilot cu cele mai multe proiecte de energie regenerabila, unde se te produce mai multa energie decit pot consuma locuitorii si turistii statiunii”. La rindul sau, Andrei Serban a apreciat ca localitatea pe care o conduce va deveni, intr-o prima faza, un model pentru alte statiuni balneo-climaterice din Romania. „In a doua faza, insa – a opinat primarul – Slanicul va fi un model general pentru comunitatile mici cu o populatie de pina la 8.000 de locuitori”.
Acordul are la baza declaratiile cancelarului federal german, Dr. Angela Merkel, din octombrie 2010, cu privire la o mai stransa cooperare economica intre Romania si Germania si ale ministrului Alimentatiei, Agriculturii si Protectiei Consumatorului din Republica Federala Germana, Ilse Aigner, din noiembrie anul trecut. Aceste declaratii au rolul sa deschida calea pentru o cooperare efectiva intre cele doua tari, in special intre localitati, ong-uri si intreprinderi mici si mijlocii din cele doua state.
Proiectul cuprinde opt axe (subproiecte) si linii de dezvoltare, in colaborare cu parteneri germani identificati in functie de specificitatea lucrarilor si cu parteneri romani. Totalul sumei previzionate a fi investite in Slanic Moldova si regiunea limitrofa (de aproximativ 50 km) este de 30 de milioane de euro.
Asupra obiectivelor proiectului vom reveni.
Lasă un răspuns