Tot mai multi bacauani vin in ultima perioada, indiferent de temperaturile de afara, pe malurile Lacului Bacau – arie naturala protejata, in custodia Centrului Regional de Ecologie (CRE), aflata pe raza orasului – pentru a petrece indelungi momente admirind natura.
Observatia este facuta de chiar voluntarii CRE Bacau care, in fiecare zi, impartiti pe echipe desfasoara actiuni de monitorizare a ariei. „Lacul Bacau este o zona deosebita unde pot fi observate mii de pasari salbatice de diferite specii, printre care unele dintre cele mai rare de pe continentul european. Spre bucuria noastra, spre deosebire de anii trecuti, am observat ca pe malurile lacului vin la aer si sa admire natura din ce in ce mai multi bacauani, iar multi dintre ei isi iau asupra lor aparatul foto pentru a imortaliza pasarile de pe lac”, a spus Gabriel Gritcu, coordonatorul CRE Bacau. Bacauanii au inceput, astfel, poate chiar fara sa stie, sa practice tot mai mult ceea ce in limbaj de specialitate se numeste „birdwatching” si este definit ca placerea de a observa, fotografia si filma pasarile salbatice si reprezinta un mod de petrecere a timpului liber foarte popular in tarile occidentale. In urma cu doi-trei ani, aceiasi voluntari CRE Bacau se aratau sceptici in ceea ce priveste adoptarea prea curind a acestui tip de comportament din partea semenilor, iata insa ca realitatea este alta si ca – iar criza financiara este, poate, un factor determinat in acest sens – tot mai multi cetateni aleg sa practice aceasta simpla si putin costisitoare forma de turism fara impact negativ asupra ariilor naturale protejate. „In zona Lacului dinspre cartierul Serbanesti, cit si in zona de acces de la podul cu lanturi – Calea Moldovei – pasarile se hranesc chiar in apropierea malurilor, atmosfera limpede permitind astfel efectuarea de fotografii de calitate chiar si de catre amatori. Mai mult, observatorii atenti pot zari in arborii din coada lacului si o acvila codalb care se pare ca a iernat aici, avind liniste si hrana suficienta”, a spus Gabriel Gritcu. Voluntarii CRE Bacau se arata bucurosi de numarul tot mai mare de bacauani care se arata interesati si pasionati de frumusetile ariei naturale, invitindu-i pe toti cetatenii sa adopte o astfel de activitate. „Atita doar, vizitatorii sint rugati sa pastreze linistea pentru a nu speria pasarile, sa nu se apropie foarte mult de acestea si, desigur, sa pastreze curatenia pe malurile lacului. Un alt indemn este «nu va uitati acasa aparatele foto!»”, a precizat coordonatorul CRE Bacau.
Frumusetile Lacului Bacau
Lacul Bacau, arie naturala protejata aflata in custodia CRE Bacau din 2006, este situat integral pe raza municipiului Bacau, accesul cetatenilor la frumusetile pe care le gazduieste fiind foarte facil. Lacul are aproximativ 2300 metri lungime si 600 metri latime in zona barajului si 900 de metri latime la coada lacului. Specii de pasari din cele mai frumoase isi gasesc in labirintul de insule si stuf din coada lacului, adapostul ideal, iar in special in perioada de iernare pe Lacul Bacau pot fi observate mii de exemplare de rata mare, lisite, sute de lebede precum si multe alte specii de pasari. Spre deosebire de alte zone din situl Natura 2000 si care, la rindul lor sint surse inepuizabile de splendori, Lacul Bacau este cea mai frecventata de iubitorii de natura data fiind pozitionarea lui in spatiul urban. Aici posibilitatile de recreere sint din cele mai diverse, de la practicarea „birdwatchingului”, la practicarea pescuitului sportiv, a turismului ecvestru, ciclism, canotaj, competitii de orientare turistica sau activitati similare.
fulcrum a zis
Felicitari pentru articol..foarte bine realizat! De mentionat numarul in crestere al celor ce practica birdwatching dar si airplane spotting. Despre cei din urma puteti afla ai multe si le puteti vedea fotografiile pe rospottersbc.ro