Preţul electricităţii în Europa a crescut după ce cancelarul german Angela Merkel a anunţat marţi închiderea imediată a tuturor reactoarelor puse în funcţiune, în Germania, înainte de sfârşitul anului 1980, respectiv şapte în total, se arată într-un articol apărut în ‘Financial Times’ (FT).
Oprirea va dura trei luni, timp necesar pentru verificarea securităţii la centralele nucleare din ţară. Restul reactoarelor vor putea continua să funcţioneze normal, a spus Merkel.
Dezastrul nuclear din Japonia ‘este un punct de cotitură în istoria tehnologiei’, a afirmat Angela Merkel, deşi anul trecut a extins durata de viaţă a centralelor nucleare din Germania, de la 2022 la 2036, după negocieri cu companiile de utilităţi.
Diplomatul veteran nipon Nobuo Tanaka, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), a apreciat că accidentul de la centrala Fukushima riscă să întârzie dezvoltarea energiei nucleare în lume şi să complice astfel şi mai mult lupta împotriva schimbărilor climatice. Nobuo Tanaka a admis că energia nucleară ar putea să nu aibă în viitor un rol atât de mare cum s-a estimat anterior.
Decizia Berlinului, consideră FT, este cel mai clar semn că Europa regândeşte profund rolul energiei nucleare.
Costul electricităţii în Germania, valoarea europeană de referinţă, a crescut imediat deoarece companiile de utilităţi vor cheltui probabil mai mult pe gaze naturale şi cărbune pentru a compensa închiderea celor 7 centrale nucleare.
Costul de bază al energiei – energia furnizată permanent la reţea – cu livrare în luna aprilie în Germania a urcat cu 17,9%, ajungând la valoarea record de 64,25 euro pe Megawatt/oră. Este cel mai semnificativ avans înregistrat într-o zi, din 2003. Pentru o lună înainte preţul a crescut cu 27,9%, de la cutremurul de vineri din Japonia.
‘Aceste creşteri zilnice sunt imense şi vor afecta pieţele din întreaga Europă’, a explicat Zoe Double, de la ICIS Heren, în Londra.
Şi pe alte pieţe europene a crescut preţul energiei, inclusiv în Franţa şi Spania.AGERPRES
Lasă un răspuns