Un proiect in valoare de 1,5 milioane de lei a schimbat esential fata scolii din satul Lunca Ciughes (comuna Palanca). Proiectul, cu titlul „O scoala la inaltime”, a fost finalizat, dupa circa un an si trei luni, si a dat copiilor din Lunca Ciughes o scoala moderna, cu doua sali de clasa, cu un laborator IT si o sala de creatie, cu dotari si anexe care au adus vechea scoala la standarde europene. Finantarea proiectului a fost asigurata prin Programul Operational Regional 2007 – 2013. Scoala a fost inaugurata recent si va deveni functionala la inceputul lunii mai.
Titlul proiectului a fost inspirat de pozitia vechii cladiri a scolii, situata pe un dimb de pe care domina tot satul. De la pozitia ei fizica in spatiul Vaii Ciughesului, era nevoie sa se treaca si la standarde mai inalte de calitate ale conditiilor in care sa se deruleze programul didactic. „Era necesar acest proiect – spune primarul comunei, Adrian Palistan. Vechea scoala cu clasele I – IV din Lunca Ciughes, aflata intr-o stare avansata de degradare, avea doar doua sali de clasa, care nu corespundeau ca spatiu si confort cerintelor, precum si normativelor in vigoare. Nu avea cancelarie, grupul sanitar era improvizat in exteriorul cladirii si nu corespundea normelor sanitare, nu avea o retea de alimentare cu apa, iar incalzirea o faceam cu sobe metalice care aveau un grad ridicat de risc. Scoala avea dotari invechite si insuficiente si nici vorba de tehnica IT”.
Scoala din Luna Ciughes este singura din jumatatea sudica a comunei Palanca. Scolile din satele invecinate (Cadarasti si Pajistea) au fost inchise din cauza starii precare a cladirilor, dar si din Lunca Ciughes veneau la scoala tocmai in Palanca, la o distanta care varia intre 12 si 20 km de mers, pe jos. „Scoala noua – a mai spus primarul Palistan – aduna, acum, toti copiii din partea de sud a comunei si, asa cum m-a informat directorul coordonator al scolilor din Palanca, Dumitru Cojocaru, sint pregatite deja listele cu elevi, In perioada de vara, scoala va adaposti tabere de creatie, in care vor fi invitati elevi din scoli din toata tara”.
Scoala noua din Palanca a costat, insa, cu circa 860.000 de lei mai putin fata de cheltuielile totale previzionate la inceput. „Cheltuielile eligibile – spune managerul de proiect, Mihai Rusu Geliman, directorul firmei de consultanta Evalor-Consulting-Financement Bacau – au fost sustinute prin finantare nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala in proportie de 85%, precum si prin finantare nerambursabila nationala 13%. Diferenta de 2%, precum si cheltuielile neeligibile au fost sustinute din Bugetul local al Comunei Palanca. Este primul proiect care se finalizeaza in Regiunea Nord-Est pe domeniul sau de interventie 3.4 al Programului Operational Regional”.
Proiectul „O scoala la inaltime” nu a necesitat o prelungire a termenului de implementare si se numara printre rarele proiecte care se finalizeaza in incadrarea temporala prevazuta, initial, in documentatia de finantare.
Lasă un răspuns