Patriarhul vinurilor cipriote, Commandaria, este un vin extrem de rar si considerat a fi chiar patriarhul vinurilor de pretutindeni, pentru ca despre el se vorbea inca dinainte de Hristos cu 800 de ani. Se spune ca este primul vin cunoscut in lume, cintat de poetul grec Hesiod, supranumit si „mana cipriote”. A fost apreciat si de regele Richard Inima de Leu, care a ajuns pe Insula Cipru in secolul al XII-lea, in timpul celebrelor cruciade. L-a baut chiar la nunta sa, care a avut loc pe insula, si l-a numit „Vinul regilor si regele vinurilor”. Regele a vindut, ulterior, insula cavalerilor templieri, dar a pastrat o feuda, numita „La Grande Commanderie”, la poalele muntilor Trodos. Cipriotii pronuntau greu numele acesta, iar zonei i s-a spus dupa pronuntia lor: Commandaria.
Vinul are culoarea chihlimbarului si este un vin dulce, de desert, puternic alcoolizat (15-20%), produs din doua soiuri de struguri, Xynisteri si Mavro, cultivati numai in zona Commandaria, care cuprinde 14 sate. Numai strugurii din viile care au fost plantate de cel putin 4 ani sint permisi. Butucul se taie in forma de cupa si nu se iriga. Strugurii sint lasati sa se coaca peste masura, cind devin aproape uscati si foarte bogati in zahar. Recoltarea incepe numai dupa ce Comisia viei si vinului din Cipru a dat unda verde, pe baza continutului de zahar al strugurilor. Producatorii de vin (intreprinderi industriale sau mici producatori) pastreaza strasnic secretul retetei, iar cantitatea totala de struguri nu trece de 500 – 600 de tone. Din productia totala de vin, se exporta doar 83.000 de litri.
Un vin rar, prin urmare, pe care l-am degustat numai in zona Commandaria, in pitorescul sat Omodos, unde poti vedea si cramele. Alcoolizat, vinul mi s-a parut ca aduce la gust cu un coniac fin sau cu un lichior special. Oricum, daca vizitati Ciprul, nu ratati Commandaria! (Petru DONE)
Lasă un răspuns