Cu multa vreme in urma, in podgoria Minis, din judetul Arad, am degustat un vin pe care nu l-am putut uita: Cadarca. Se spune ca a fost preparat pentru prima oara in anul 1774. Si mai aflu ca se mai produce si in Crisana-Maramures, dar si in celebrele vii de la Recas, din Banat. Locul de origine al acestui soi este, insa, incert. Se pare ca provine din Asia Mica si a fost adus in Serbia si Ungaria de populatia turca. Primele referiri scrise sint din secolul al XVII-lea: era cultivat pe Dealul Mocrea, de linga Ineu, judetul Arad. Unii spun ca ar proveni din Ungaria si nu pare a fi lipsit de sens. Pe vremea cind zona apartinea imperiului austro-ungar, soiul era, practic, fara concurenta intre vinurile rosii obtinute in imperiu. Dar, in Romania, soiul a intrat in confruntare cu vinurile de Dealul Mare, de Simburesti, de Mehedinti sau de Murfatlar. Unii spun ca a pierdut batalia. Eu cred ca nu.
Vinul, rosu, este produs cu un adaos de boabe stafidite si are un continut de zaharuri intre 150 si 220 g/litru. Cadarca are o culoare care variaza de la rosu-aprins la rosu-inchis, o aroma particulara de fruct proaspat, consistent, plin, catifelat, uneori acid. Dezvolta un buchet complex dupa doi-trei ani. Cind exista conditii de stafidire, se obtin vinuri oxidative cu aroma de cuisoare si cu gust usor astringent. In mod obisnuit, se obtin vinuri mai slab colorate, cu aroma placuta de fruct proaspat, echilibrate.
Cadarca este numita, din timpuri vechi „singe de taur”, definindu-i prin acesta culoarea rosie-rubinie, personalitatea si puterea. Boabele stafidite se obtin in anii foarte buni prin inlaturarea unei parti din frunze. In octombrie, se culeg ciorchinii pe care se gasesc boabe stafidite, care se aseaza pe rogojini. Dupa citeva zile, se aleg numai strugurii sanatosi, iar boabele stafidite se pun intr-o cada inalta, la loc uscat, cinci-sase zile, dupa care se framinta cu mina sau se calca cu picioarele, rezultind o masa mieroasa care se repartizeaza in cazi mai mari. Peste aluat se toarna vin rosu de buna calitate, se acopera si se lasa la fermentat 4 – 6 saptamini, timp in care, cu o lopata de lemn, se amesteca, iar semintele se aduna. Vinul se scurge si se pune in vase de 100 de litri. Se consuma dupa unul-doi ani, dar se poate pastra timp indelungat.
Cadarca poate fi gasita, acum, si in Bacau. Frumos ambalate, sticlele de vin se afla pe rafturile vinotecii magazinului Real. (Petru DONE)
Lasă un răspuns