Beneficiari de finantari europene prin Programul Opertaional Regional (POR) sau reprezentanti ai acestora, din Regiunea Nord-Est, au participat, marti, 30 august, la dezbaterea publica „Parteneriatul pentru cofinantare (Criza economica – de la cauze la raspunsuri)”. Aceasta a fost organizata la Centrul Expozitional si de Afaceri „Mircea Cancicov” din Bacau de Centrul Europe Direct Nord-Est, împreuna cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE). Ei s-au intilnit cu Gabriela Macoveiu, director in cadrul ADRNE si cu Nicolae Burghelea, seful Biroului Verificari Proiecte Mari ale Agentiei, dar si cu reprezentanti ai sucursalelor din Bacau ale BRD-GSG, Banca Transilvania si CEC Bank.
Organizarea parteneriatului – a spus Gabriela Macoveiu – a pornit de la ideea ca ADRNE are o relatie directa, in calitate de organism intermediar al POR, cu cei care au depus proiecte de finantare in acest program. Dintre acestia, 70% sint administratii publice locale, ceilalti fiind din mediul de afaceri si institutii. ADRNE este si coordonatul Centrului Europe Direct Nord-Est, al carui rol este de a promova informatii de interes european. Initiativa are si un precedent: anul trecut, in luna iulie, a fost organizata, la Suceava, o prima platforma de discutii de acest fel. Intre timp, lucrile s-au schimbat destul de mult, prin evolutia programelor operationale de finantare, cit si a initiativelor guvernului Romaniei fata de implementarea acestora, context in care am considerat sa venim inca o data cu o promovare de informatii si o incitare la o dezbatere pe tema problemelor intilnite in managementul financiar al proiectelor de investitii. Am vrut sa incercam sa definim piedicile cu care s-au confruntat cei care, desi cistigatori ai unor surse de finantare europeana, s-au vazut confruntati cu probleme in implementarea proiectelor.” De aceasta data, solutiile pentru cofinantare au fost cautate la bancheri.
Criza economica, dusmanul cofinantarii
Necesitatea unei dezbateri publice pe tema cofinantarii este cu atit mai pregnanta cu cit procesul de absorbtie a fondurilor de la Uniunea Europeana a fost îngreunat în ultimii doi ani de reducerea capacitatii agentilor economici de a contribui la finantarea proiectelor. Nu de putine ori, ADRNE a primit solicitari de reesalonare a cererilor de rambursare sau de reziliere a unor contracte de finantare, datorate incapacitatii beneficiarilor de a gestiona financiar proiectul de investitie. Astfel, dezbaterea a avut ca obiectiv identificarea celor mai adecvate solutii pentru dezamorsarea situatiilor de criza generate de lipsa cofinantarii, în vederea asigurarii unui cash-flow corespunzator, care sa permita implementarea în bune conditii a proiectelor de investitii.
„De doi ani – a precizat Nicolae Burghelea -, am constatat ca previziunile si planurile celor care aplica proiectele cu finantare europeana, cu sau fara sustinerea unor consultanti, de multe ori nu se potrivesc cu posibilitatile lor reale. Aceasta duce, uneori, la rezilierea contractelor de finantare. Din punct de vedere financiar, pentru proiectele care nu se supun ajutorului de stat, prefinantarea s-a redus la 10%. Este vorba, in principal, de cazul autoritatilor publice locale. In continuare, pentru beneficiarii privati, unde sint foarte multe proiecte contractate sau in curs de cointractare (cum este Masura 4.3), cofinantarea poate fi, in continuare la nivelul de 35%. Este un mare ajutor, dar aici o contributie importanta este si a bancilor comerciale.”
O lista de probleme
Directorul Sucursalei CEC Bank, Romica Adam, a prezentat chiar o lista a problemelor pe care le-a intilnit in implementarea proiectelor cu finantare europeana. „Este vorba – a spus directorul sucursalei – de o depunere cu foarte mare intirziere a solicitarilor pentru eliberarea scrisorilor de confort, de lipsa fondurilor necesare aportului propriu sau de supradimensionarea proiectelor, dar si de implicarea redusa a beneficiarilor in fundamentarea ipotezelor de lucru care stau la baza elaborarii proiectelor”. Alte probleme identificate au fost intirzierile foarte mari in imnplementarea proiectelor, care duc la nerespectarea de catre beneficiari a obligatiilor contractuale, reducerea prefinantarii proiectelor finantate din instrumente structurale de la 30 la 10% si abrodarile diferite ale autoritatilor de management.
Lasă un răspuns