Amurco Bacau – societate care face parte din Grupul de firme InterAgro – a inaugurat, ieri, 24 septembrie, fabrica de bicarbonat de amoniu alimentar, singura din Romania. Este primul eveniment de acest gen la Amurco dupa multi ani, combinatul de ingrasaminte chimice fiind, in ultima perioada, supus declinului si problemelor pe care le-a inregistrat industria de profil. Poate si din acest motiv, dar si pentru pozitia pe care o detine in mediul de afaceri presedintele InterAgro, Ioan Niculae, la eveniment au fost prezenti, in numar mare, reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale, ai mediului de afaceri, ai mediului politic si ziaristi. Noua investitie a fost binecuvintata de preasfintitul Ioachim Bacauanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.
„De ce bicarbonat de amoniu si de ce la Bacau? – s-a intrebat chiar directorul general al societatii Amurco, Laurentiu Hotea, la intilnirea cu oaspetii sai. „Realizarea de produse de panificatie si patiserie este o preocupare veche a omenirii, inlcusiv a celor care locuiau in spatiul romanesc – a precizat directorul general. Pentru a obtine produse de calitate superioara s-a apelat la ingrediente de afinare realizate, in prima etapa, din produse de origine animala. Odata cu dezvoltarea chimiei, insa, s-a reusit realizarea de astfel de produse prin sinteza”. Bicarbonatul de amoniu este un agent de afinare care are calitati mai bune decit alti aditivi alimentari: nu schimba gustul produsului de panificatie, iar efectul de afinare este dublu, pentru ca are elemente volatile.
Fabrica din Bacau este, astazi, singura de acest fel din Romania. Predecesoarea sa a functionat pe platforma Viromet Victoria, in anul 1957, dupa un proiect IPROCHIM, si utiliza ca materii prime amoniacul si dioxidul de carbon. Dupa anul 2000, lipsa de materii prime in zona a dus la inchiderea fabricii, iar piata interna a fost ocupata de produse din import. Fabrica Viromet asigura, insa, necesarul industriei de panificatie si livra si la export.
Capacitatea fabricii din Bacau ajunge, acum, la 1.500 de tone pe an. O parte din echipamentele de productie provin chiar din fabrica de la Viromet. Proiectarea, executia si montarea echipamentelor a fost facuta de salariatii combinatului din Bacau, cu sprijinul specialistilor de la Viromet. Acum, fabrica inseamna si 20 de locuri de munca. „Este o mindrie pentru noi – a mai spus Laurentiu Hotea – ca pe sacii cu bicarbonat va scrie «Fabricat in Romania». Preocuparea noastsra este ocuparea pietei interne, apoi patrunderea pe piata Uniunii Europene.
„Avem, acum – a spus Ioan Niculae – posibilitatea sa folosim materiile prime pe care le aruncam la canal. Am avut si specialistii de care a fost nevoie, chiar din Bacau, pe care i-am avut aproape ori de cite ori am avut nevoie. Ne dorim ca, pe la sfirsitul lunii iunie, anul viitor, sa inauguram aici si o centrala de cogenerare de energie termica si electrica de 14 MWh, cu doua grupuri de 6,75 MWh, iar in circa doi ani si jumatate sa facem din acest combinat chimic o intreprindere complexa, prin deschiderea unei fabrici de acid azotic. Combinatul din Bacau ar deveni, astfel, la fel de profitabil ca oricare dintre celeleate combinate chimice ale InterAgro.”
virgiliu a zis
Acum inteleg de ce am fost otraviti cu amoniac in ultimul timp, astia faceau experimente in combinat pe plamanii nostri. Ne-au omorit cu poluarea…cind va moderniza tehnologia Ion Niculae ? El ne omoara iar Ioachim Bacauanul ne ingroapa.