Astazi, 20 octombrie, incepe in judetul Bacau, ca in toata tara de altfel, Recensamintului Populatiei si al Locuintelor. Actiunea are loc in perioada 20 – 31 octombrie. La poarta fiecarei case, la usa fiecarui apartament, in una din zilele acestui interval de timp se va prezenta un recenzor, care poate fi recunoscut dupa ecusonul sau, pe care scrie numele localitatii si pe care se afla stampila primariei si o semnatura oficiala a unui demnitar din primarie (primarul, secretarul localitatii etc.). Recenzorii se legitimeaza si cu actul lor de identitate. Fiecare recenzor poarta o mapa (sub forma unei genti de umar) albastra, in care are formularele de completat in timpul interviului cu cetatenii.
In tot judetul, de astazi vor fi pe teren aproape 4.000 de recenzori, aproximativ un sfert dintre ei numai in Municipiul Bacau. Recensamintul si prelucrarea datelor acestuia vor fi realizate impreuna cu Institutul National de Statistica, respectiv, in plan teritorial, cu directiile judetene de statistica. „Pina marti, 18 ocrombrie – ne-a declarat directorul executiv al Directiei Judetene de Statistica, Eugenia Harja -, am procedat la instruirea recenzorilor. In ultima zi am definitivat acesata operatiune, pentru ca in acest an am avut probleme cu angajarea de recenzori, in numarul necesar sectoarelor de recensamint. Destule persoane s-au retras in ultimul moment, din diferite motive, fie pentru ca li s-a parut prea greu, fie ca, altii, fiind someri, au constatat ca nu pot efectua aceasta activitate primind si indemnizatia de somaj. Dar, am avut si un lot de rezerva, mai ales in Bacau, localitatea cea mai grea, din care vom completa necesarul de recenzori. Au fost, insa, si alte probleme de organizare, care au intirziat finalizarea din timp a actiunii”.
Recensamintul Populatiei si al Locuintelor 2011 are loc o data la zece ani si este primul dupa accederea Romaniei in Uniunea Europeana. El va oferi Uniunii datele si informatiile necesare cunoasterii potentialului uman al intregii comunitatii europene, cu informatii relevante privind miscarea migratorie a acesteia intre diferitele tari membre si în afara uniunii, cu un accent special asupra populatiei in virstă de munca. Este motivul pentru care Regulamentul Comisiei, documentul in baza caruia se organizeaza recensamintele nationale, a stabilit ca in toate tarile membre recensamintul sa se desfasoare in aceleasi an – 2011, ceea ce ofera premisele comparabilitatii la nivel comunitar. De altfel, sloganul sub care este organizat Recensamintul, „Pentru ca fiecare conteaz”, releva tocmai ideea ca fiecare persoana inregistrata si fiecare informatie obtinuta cu prilejul recensamintului conteaza in fundamentarea programelor si proiectelor de dezvoltare atit la nivelul Uniunii Europene, cit si in plan national si local.
„Furnizarea de date este obligatorie pentru populatie – a precizat Eugenia Harja. Toti cei care nu au fost gasiti la domiciliu, in aceasta perioada, sau intentioneaza sa plece de acasa, trebuie sa contacteze recenzorul din zona sau sa mearga chiar la comisia de recensamint (la primarie sau la Prefectura) sa furnizeze datele cerute. De regula, recenzorii vor lasa in cutiile postale avizari in legatura cu ziua si ora cind vor trece pentru culegerea datelor.”
Lasă un răspuns