Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) urmează să dezbată miercuri sesizarea depusă de USL privind constituţionalitatea legii privind comasarea alegerilor în anul 2012.
Sesizarea a fost depusă la CCR pe 22 decembrie 2011, iniţial fiind programată pentru dezbatere pe 12 ianuarie, însă judecătorii instanţei constituţionale au amânat-o.
„Prin legea pentru comasarea alegerilor se încalcă articolul 1 din Constituţie privind separarea puterilor în stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internaţionale – respectiv Codul bunelor practici în materie electorală, dar şi articolele 15, 36, 37, 124 şi 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor şi preşedinţilor de consilii”, declara în decembrie 2011 liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.
Tot atunci PSD emitea un comunicat de presă în care avertiza că „PDL şi aliaţii săi au decis că oamenii pot să voteze doar când decide puterea politică, nu când o cer actele constitutive ale unui stat care se pretinde democratic”.
Opoziţia susţinea că, în condiţiile în care preşedintele statului îşi permite să susţină că ”stabilitatea” – ”adică menţinerea puterii” – este mai importantă decât democraţia, ”este clar că România se situează deplin în afara valorilor Uniunii Europene”.
Guvernul şi-a angajat răspunderea, în decembrie 2011, în faţa Parlamentului, pe proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare şi locale din anul 2012 în aceeaşi zi.
Executivul a motivat necesitatea comasării alegerilor prin faptul că astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012. Proiectul de lege nu prevede şi reducerea numărului de parlamentari. Data alegerilor comasate urmează să se stabilească prin hotărâre de guvern. AGERPRES
Lasă un răspuns