Incepind din 2000, in fiecare an, la 21 februarie, se aniverseaza Ziua Internationala a Limbii Materne (proclamata la Conferinta Generala UNESCO in anul 1999), prin care se doreste recunoasterea si utilizarea limbilor materne in lume, in mod special pe cele ale grupurilor minoritare, intrucit mai mult de jumatate din cele 6.700 de limbi care se vorbesc in lume se afla in pericol de disparitie, din anul 1950 si pina in prezent, inregistrindu-se pierderea unui numar de 250 de limbi si dialecte vorbite.
Cu acest prilej, Biblioteca „Mihai Eminescu” a Scolii „George Enescu” din Moinesti a organizat vineri, 17 februarie, manifestarea culturala „Limba noastra-i o comoara”, la care au participat elevi si cadre didactice din scoala moinesteana.
Programul a cuprins urmatoarele activitati: vernisarea expozitiei „Parada dictionarelor limbii romane”; prezentarea unor informatii si curiozitati despre limbile lumii; masa rotunda cu tema „Limba latina-mama limbii noastre”; „Povestea nasterii poporului roman si a limbii romane; Istoria cuvintului „roman”; moment poetic „Limba noastra romaneasca”; concursul „Framintari”, care a dat posibilitatea elevilor sa-si exerseze dictia cu maiestrie.
Cistigatorii concursului au fost: Locul I- Ioana Evelina Cernat, Locul II- Andrei Cristian Paduraru, Locul III- Andrei Foltea, toti elevi ai clasei a VI-a A. „Limba materna este cel mai bun paznic al patrimoniului cultural nematerial, care asigura cea mai calificativa descifrare a lumii in care traim si constituie calea cea mai directa in procesul de descoperire a valorilor universale”, a spus elevilor, la finalul manifestarii, bibliotecarul Lacaramioara Onea. (Romulus Dan BUSNEA)
Lasă un răspuns