Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau a transmis o informare prin care semnaleaza posibile cresteri ale numarului de boli infectioase intestinale in rindul populatiei, pe fondul incalzirii vremii. Printre cele mai pericoloase astfel de infectii se afla si salmoneloza sau „Boala miinilor murdare” si care se manifesta cu precadere in anotimpurile calde pe fondul incalcarii unor norme elementare legate de prepararea si pastrarea hranei. „Salmoneloza este o boala infectioasa acuta provocata de mai multe tipuri de microbi cu denumirea de salmonele, ce patrund in organismul uman pe cale bucala prin intermediul a diferite produse alimentare, caracterizindu-se clinic printr-o intoxicatie pronuntata, febra, vome si scaune lichide repetate, care duc mai frecvent la o deshidratare pronuntata si dereglarea mai multor sisteme ale organismului. Aceasta boala se inregistreaza in forme sporadice pe parcursul anului, însa in anotimpurile calde pot aparea epidemii (focare). Mai des, izbucnirile de salmoneloza sunt legate de nunti, cumatrii, zile de nastere si alte celebrari organizate in anotimpurile calde cu incalcari de preparare a bucatelor”, a comunicat dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvint DSVSA Bacau. Pentru a evita imbolnavirile, este suficient, dar absolut necesar, din partea populatiei, sa se respecte o serie de masuri legate de igiena proprie si cea alimentara. Este vorba despre spalarea frecventa a miinilor cu apa calda si sapun, mentinerea curateniei suprafetelor de preparare si depozitare a alimentelor, spalarea ustensilelor de lucru. Un aspect important il reprezinta separarea alimentelor, de exemplu carnea cruda si fructele de mare de alte alimente din cosul de cumparaturi sau frigider dar si evitarea punerii de mincare gatita pe o farfurie pe care inainte s-a tinut carne cruda sau fructe de mare. (M. Rotaru)
Lasă un răspuns