Autoritățile din Bacău au intrat în alertă
• în Aeroport au voie să intre doar călătorii și personalul de serviciu • la pompieri și la jandarmi s-au restricționat permisiile și s-au format echipe operative de lucru, care asigură continuitatea la comandă • vameșii au primit ordin să verifice pînă în cel mai mic detaliu orice colet care vine din Asia • spitalele trebuie să pregătească spații speciale destinate celor care au contactat boli infecțioase • între timp, în oraș irakienii și americanii așteaptă cu sufletul la gură desfășurarea evenimentelor
Autoritățile județene s-au întîlnit ieri dimineață într-o ședință pentru a discuta despre măsurile speciale ce trebuie luate de toate unitățile și agenții economici importanți din județ. Întîlnirea a fost generată de izbucnirea războiului în Irak. Șefii județului au explicat că jandarmii, polițiștii și directorii rafinăriilor și firmelor care lucrează cu materiale chimice să fie cu ochii în patru. La finalul întîlnirii s-a stabilit și programul de măsuri pentru prevenirea unor situații care pot afecta securitatea cetățenilor sau perturbarea activităților socio-economice.
În afară de informarea pe care toate consiliile locale din mediul rural au primit-o în timpul ședinței, zece societăți băcăuane au primit sarcini precise de reorganizare și completare a formațiunilor de cercetare chimică. Sofert Bacău, Rafo Onești, Letea Bacău, Filiala Electrocentrale Bacău, Carbac Bacău, Schela petrolieră Modîrzău, Petrom Moinești, Asco Bacău, Pobac Bacău și Chimcomplex Onești trebuie să pună aceste echipe la dispoziția administrației județene, dacă acest lucru se va impune. În plus, în cursul zilei de astăzi, Chimcomplex Onești și Sofert Bacău trebuie să organizeze cîte o grupă de control nuclear și chimic care să fie în măsură să acționeze la ordinul prefectului, care are și calitatea de șef al protecției civile în județul Bacău.
Urmare a începerii războiului, șefii județului au mai prevăzut în programul de măsuri ca Direcția de Sănătate Publică să organizeze un serviciu de permanență la Laboratorul de igienă a Radiațiilor, iar la asociațiile de locatari vor fi distribuite pliante cu modul de comportare în diferite situații și modul de confecționare a mijloacelor improvizate de protecție individuală în cazul unor atacuri. Astfel de pliante vor fi distribuite și la instituțiile și societățile comerciale de pe raza județului, cu obligația ca șefii unităților să le multiplice și să le distribuie salariaților. Comisia de apărare împotriva dezastrelor a aprobat ca în zilele următoare să fie tipărite 5.000 de pliante cu modul de impovizare a mijlocelor de protecție individuală și alte 5.000 cu modul de comportare în situații de contaminare chimică, bacteriologică sau nucleară.
Accesul în Aeroport a fost restricționat
În urma evenimentelor internaționale, autoritățile locale au mai dispus ca la obiectivele importante din județ să se intensifice paza. La Aeroportul Bacău, de exemplu, s-au luat măsuri suplimentare de pază, iar cei care vor să intre în instituție nu o mai pot face decît în urma unui control riguros. Accesul persoanelor străine a fost restricționat, în sensul că nu mai pot ajunge în incinta Aeroportului decît persoanele care trebuie să călătorească. Chiar și acești cetățeni vor fi supuși unei verificări extrem de severe la documente și bagaje, ajungîndu-se, la nevoie, pînă la controlul corporal. De același tratament vor avea parte și persoanelor care vin în interes de serviciu la Aeroport, chiar dacă ele sînt cunoscute de salariații unității. „Se fac controale inopinate în zonă la toate persoanele și mașinile care nu-și justifică prezența în zonă”, ne-a declarat comandantul aroportului Cristian Stanciu.
Vameșii controlează toate transporturile care vin din Asia
Deocamdată, doar unitățile Ministerului de Interne au primit ordine de a intra în alertă. La Grupul de pompieri militari Bacău s-au luat măsuri de suplimentare a pazei și de prevenire și stingere a incendiilor, în mod deosebit la rafinării, combinatele chimice și în locurile aglomerate. „Am organizat serviciul de permanență la continuitatea comenzii unității și am limitat numărul de permisii, învoiri și concedii de odihnă”, ne-a declarat colonelul Mihai Simionescu, comandantul Grupului de pompieri militari.
Și la Comandamentul Teritorial de Jandarmi s-a organizat o grupă operativă care coordonează permanent activitatea jandarmilor. Au fost suplimentate și efectivele de pază și ordine și se păstrează permanent legătura cu celelalte structuri ale Ministerului de Interne și al Ministerului Apărării Naționale pentru rezolvarea tuturor problemelor care ar putea apărea. „Împreună cu organele administrației publice locale am sporit vigilența pentru că oamenii să-și desfășoare activitățile în liniște. Nu este nici un pericol la adresa lor, dar solicităm tuturor cetățenilor să ne anunțe dacă sînt în prezența unor situații sau persoane suspecte, la numerele de telefon 955, la care răspunde poliția, și la 965, la care răspunde jandarmeria”, ne-a declarat colonelul Ștefan Antohi, șeful de Stat major al Comandamentului teritorial de Jandarmi.
Și la Vamă s-au dispus măsuri speciale. Astfel, vameșii băcăuani au obligația să verifice cu mare băgare de seamă orice colet care vine din Asia. „De ieri, am primit decizie să controlăm total, adică să desfacem și să verificăm conținutul tuturor pachetelor care vin din Asia”, ne-a declarat și șeful Vămii Bacău, Vasile Șoiman.
Permanență medicală la Aeroport și Direcția de Sănătate
Publică
Declanșarea războiului din Irak a condus și la creșterea măsurilor
instituite de Ministerul Sănătății. Ieri dimineață, Direcția de Sănătate
Publică (DSP) a primit un alt rînd de atenționări de la București, prin
care i se impune aplicarea unui plan de control a situațiilor cu risc
epidemiologic major. Pe lîngă obișnuita constituirea a unui comitet
de coordonare pentru situații epidemiologice speciale, DSP are
obligația să asigure serviciu de permanență și un mijloc de transport
non-stop pentru cadrele medicale care vor asigura serviciul de
gardă în instituție. Faxul cu măsuri cuprinde 15 puncte, cele mai importante dintre ele referindu-se la limitarea deplasărilor în străinătate a personalului medical, evaluarea surselor de apă potabilă și asigurarea protecției acestora, organizarea în cadrul spitalelor a unor spații cu destinație specială pentru triajul sau izolarea bolnavilor care prezintă semne ale unor boli contagioase transmise prin intermediul armelor biologice. „Și la Aeroport am mărit numărul cadrelor medicale, astfel încît să se poată asigura garda și pe timpul nopții. Pe lîngă asistenta Aeroportului și medicul epidemiolog care lucrau pînă acum acolo au mai fost trimise încă două asistente de epidemiologie să asigure triajul eventualelor persoane venite din călătorii de peste hotare”, ne-a declarat doctorul Marin Buștuc, director adjunct al DSP.
Ministerul Sănătății a mărit și lista cu bolile contagioase pe care declanșarea războiului le-ar putea împrăștia printre noi. Antraxul, boala care a ucis cîțiva americani imediat după atentatul terorist de la 11 septembrie și care a circulat prin intermediul unei pulberi albe
ambalate în plicuri, este capul de afiș al pericolelor pe care le
semnalează Ministerul Sănătății. Alte șase boli contagioase –
variola, botulismul, sindromul de febră hemoragică, holeră, pestă și
febră tifoidă – sînt amintite de la București drept posibile boli care
pot izbucni ca urmare a declanșării războiului. Pneumonia atipică,
boală contagioasă care circulă deja printre asiatici și este
considerată a fi o boală declanșată de o armă biologică a revenit în
atenția DSP. „Am primit amănunte de ultimă oră despre felul în care
trebuie supravegheată pneumonia atipică și despre țările în care a
fost deja semnalată. Orice persoană care prezintă simptome cum ar
fi tusea, dificultăți în respirație, lipsa de aer sau semne radiologice
de pneumonie poate fi considerată suspectă”, a continuat doctorul Buștuc.
Irakienii și americanii din Bacău urmăresc atent evoluția
conflictului din Golf
În Bacău sînt șase irakieni și trei americani. Și unii și alții sînt
conectați la toate informațiile care le-ar putea parveni din presă
despre desfășurarea ostilităților din Irak. Primii doi irakieni pe care i-
am abordat au refuzat să vorbească cu noi. Politicoși și amabili, au
dat înapoi cînd au auzit că li se cere părerea pentru publicat în ziar.
„Ne simțim extraordinar în țara dumneavoastră, dar nu vrem să
spunem nimic despre ce se întîmplă acolo”, ne-au spus bărbații.
Unul dintre irakienii fugiți din țara lui Saddam a acceptat, totuși, să
stea de vorbă cu noi, după ce ne-a rugat să nu-i dăm numele. „Sînt
de cinci ani în România, la Bacău. Le mulțumesc românilor pentru
modul în care ne-au primit. Și eu și fratele meu sîntem refugiați și
sîntem chiar mulțumiți că a început acest război, pentru că sîntem
conștienți că doar americanii îl puteau înlătura pe Saddam. E rău
acolo. Te omoară în stradă fără probleme și și fără să te întrebe
ceva. Am căutat de la început un oraș ceva mai liniștit și ne-am
încropit o afacere cît să trăim civilizat. Nici în Irak nu eram oameni
bogați, așa că nu ne-a fost grau să ne apucăm de treabă aici”, ne-a
spus conaționalul lui Saddam, care a ales calea libertății în
România. El ne-a mai spus că încă de săptămîna trecută au venit
de la poliție să le pună cîteva întrebări și apoi i-au lăsat în pace.
„Sîntem șase de toți și sîntem liniștiți. Nu are nimeni nimic cu noi și
nici noi cu alții”, ne-a mai spus bărbatul.
De partea cealaltă, dar nu neapărat pe o altă baricadă, se află unul
dintre cei mai cunoscuți americani băcăuani: John Radley, atașatul
cultural al ambasadei americane pentru zona Moldovei. „Nu s-au
luat măsuri deosebite pentru noi, americanii. Cred că de la prima
lovitură în Irak, americanii au ridicat garda. Noi avem niște coduri
de culoare care ne semnalează gradul de pericol în care ne aflăm.
Cînd s-a trecut la codul portocaliu, deja am intrat în alertă, iar din
noaptea de 19 spre 20 martie deja am trecut la codul roșu. Știm
cum trebuie să procedăm în toate aceste situații, dar nu este cazul
Ne simțim atît de confortabil aici, în România. Sîntem mult mai
relaxați decît americanii din alte țări, pentru că România nu-i atît de
expusă”, ne-a declarat Radley. (Mirela ROMANEȚ, Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns