• în urma controalelor din această săptămînă, inspectorii de muncă au descoperit nereguli care i-au costat pe patroni 100 de milioane de lei, sub formă de amenzi
Două firme care au ca domeniu de activitate construcțiile au fost sancționate de inspectorii de muncă, în urma unui control care se derulează de la începutul acestei săptămîni. La alte unități, inspectorii au dispus sistarea actiității unor utilaje care puneau în pericol siguranța angajaților. „În primele două zile ale campaniei de control din construcții a fost verificată situația a 3.329 de salariați angajați de la unsprezece societăți. Verificarea a urmărit atît modul în care patronii asigură securitatea și sănătatea angajaților la locul de muncă, cît și încheierea contractelor individuale de muncă”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Cele două unități amendate pentru că utilajele prezentau un grad ridicat de producere a unor accidente de muncă sînt Bacon SA și Romconstructor SA din Bacău. La prima unitate s-a descoperit că tabloul electric de pe șantier era realizat pe baza unor improvizații, iar la a doua unitate verificată, la punctul de lucru din Sascut, la centurile de împămîntare ale instalației electrice nu erau efectuate măsurătorile rezistențelor. Fiecare unitate a fost sancționată cu cîte 30 de milioane de lei de către inspectorii de muncă.
„În aceste prime două zile de control s-a mai dispus oprirea lucrului la unele instalații ale societăților Dodo SRL Onești, Bacon SA Bacău și Romconstructor SA Bacău, instalații improvizate ce constituie un pericol iminent pentru viața salariatului”, a mai precizat Ion Barbu. La Dodo au fost oprite din activitate schelele de construcții, la Bacon, tabloul electric era cu numeroase improvizații, grinda rulantă de la baza de producție nu avea autorizație de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) din Bacău, iar depozitul de carburanți era o construcție improvizată. La Romconstructor, automacaraua nu era autorizată ISCIR și nici nu avea carte tehnică, iar starea acesteia era necorespunzătoare. Firma a mai fost amendată de inspectorii de la ITM Bacău cu alte 20 de milioane de lei pentru că pe șantier a fost descoperit un muncitor fără contract de muncă. Pentru muncă la negru a fost sancționată și societatea ABAG, unde a fost depistată fără forme legale de angajare o persoană. Firmei i s-au aplicat tot 20 de milioane de lei amendă. Valoarea totală a amenzilor aplicate de inspectorii de muncă în primele două zile ale controlului este de 100 de milioane de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns