• oamenii s-au lăsat foarte greu convinși să vină la vot • tombola organizată de Consiliul Local Bacău a stîrnit discuții aprige și reacții din partea Biroului Electoral Central • oamenii au fost mai interesați de muncile cîmpului decît de prezența la urne • cei care s-au prezentat nu au știut ce modificări au fost aduse Constituției
Pensii mai mari, o casă sau stîrpirea hoților. Acestea au fost doar cîteva dintre motivele pentru care o parte dintre locuitorii județului Bacău au ieșit sîmbătă și duminică din case și au mers să își exprime părerea pe marginea unei noi constituții. La urne au fost așteptați 574.452 de locuitori cu drept de vot ai județului, dar numai WWW dintre ei au votat. Sîmbătă seara, procentul înregistrat la nivel de județ avea dimensiunile unei catastrofe – 11%. Absenteismul masiv a fost pus pe seama vremii reci sau a faptului că oamenii au folosit ziua ca pe una obișnuită, de muncă. Teoria cu vremea pare să nu stea în picioare. Și asta pentru că, în aceeași ploioasă zi de sîmbătă, zeci de mii de oameni au luat cu asalt biserica Sfîntul Dumitru de la Narcisa, pentru a se închina la moaștele Sfîntului Dimitrie, izvorîtorul de mir. Credincioși din județ, dar și din zone învecinate, au făcut abstracție de vreme, dar și de vot, demonstrînd că biserica rămîne prima și, poate, singura instituție care mai inspiră încredere populației.
Județul Bacău, cunoscut fief PSD, s-a aflat, sîmbătă seara, în topul județelor codașe ca prezență la urne. Militanții partidului s-au lăudat în ultimele săptămîni că oamenii PSD sînt împînziți în județ pentru a promova prevederile Constituției. „Ce puteam face mai mult?”, se întreba ieri, retoric, subprefectul Gabriel Vlase, care a dat, acum, primul test în calitatea sa de președinte executiv al partidului. Ce au făcut oamenii PSD, și nu numai ei? Efectul s-a cuantificat sîmbătă și duminică, în absenteism și ignoranță. În comunele județului, oamenii au fost mai interesați de nunțile și înmormîntările din sat, și-au văzut de ultimele recolte de pe cîmp sau au fost interesați să se aprovizioneze cu lemne pentru iarnă. O mare parte dintre cei care au mers la urne nu știa ce votează. Unii au crezut că îl mai aleg o dată pe Iliescu președinte, alții că, dacă votează Constituția, vor primi case, locuri de muncă sau bani mai mulți la salariu.Tinerii, puțini cîți au mai rămas fără să se fi refugiat în Italia, s-au dus la urne din singura rațiune că vor scăpa de armată. „Mi-au zis oamenii că merg la vot, dar ce primesc în schimb?”, ne-a spus ieri Ion Vasile, zis Gringo, lider al rromilor din Bacău. Uniune Europeană? Integrare? Vorbe pentru politicieni, nu și pentru oamenii simpli, care își drămuiesc sărăcia și care au fost învățați să primească în dar ceva de la politicieni pentru a-și exercita dreptul elementar de a merge la vot..
Referendumul nu a fost scutit de momente tensionate. Tombola organizată în Bacău a stîrnit proteste din partea partidelor politice, care au interpretat-o ca pe o încercare de a mitui electoratul. Un electorat atît de plictisit de promisiuni, care nu s-a lăsat impresionat de un televizor. La căminul de bătrîni, directorul instituției a fost acuzat că a votat pentru toți asistații. Acestea au fost doar o parte dintre probleme, deși nu este exclus ca și alte nereguli majore să iasă la iveală.
Redactorii „Ziarului de Bacău” au fost în aceste ultime două zile în aproape tot județul și au încercat să surprindă realitatea așa cum este ea. Fără farduri și fără ajustări care dau bine în statistici. O realitate dură, care arată că politicul și-a pierdut orice influență, în fața unui electorat sătul de vorbe spuse din birouri. Un amplu reportaj pe acestă temă, puteți citi în paginile 6 și 7 ale ziarului nostru. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns