Sute de absolvenți de liceu și-au găsit de lucru la doar două luni de la absolvire. Cei mai mulți au fost angajați direct din șomaj, de firme din domeniile inginerie, comerț și servicii. 90 la sută dintre tinerii șomeri vor continua să încaseze indemnizația. Bugetul statului va fi ușurat de circa 1,74 milioane de lei, în cele șase luni cît au dreptul la șomaj tinerii absolvenți.
De cîțiva ani, imediat după balamucul de la Bacalaureat începe o nouă perioadă de agitație maximă printre tinerii băcăuani. De data asta însă, forfota de pe holurile liceelor se mută la ghișeele de pe la autoritatea locală de muncă. Astfel, după ce le-au fost rezolvate și contestațiile la Bac, mii de absolvenți de liceu din județ, în special cei care nu au reușit să-și ia diploma multdorită, s-au îngrămădit să-și depună actele la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Cu toții urmăreau acea brumă de bani pe care statul este obligat să îl acorde acestei categorii de șomeri.
Peste 10 la sută dintre tinerii șomeri și-au găsit un job
Mulți dintre aceștia nici nu au mai așteptat rezultatele la Bac, conștienți fiind că nu au nicio șansă să se vadă în mînă cu prețiosul carton. Cei care nu au reușit să treacă de primul examen de maturitate s-au orientat direct către șomaj. Așa că s-au dus țintă la AJOFM pentru a începe demersurile în vederea obținerii indemnizației de șomer. La fel s-a petrecut și anul trecut. Diferența este că, în 2011, înscrierile absolvenților pentru șomaj începuseră abia prin septembrie. Anul acesta, tinerii absolvenți se puteau înscrie pentru a primi ajutorul de șomaj pînă la data de 30 iulie. „La sfîrșitul lunii septembrie 2012, în evidențele AJOFM Bacău erau înregistrați 2.388 absolvenți, cei mai mulți provenind de la liceele din județ, care au terminat în vară cele 12 clase. Restul erau absolvenți de învățămînt secundar superior, învățămînt postliceal sau superior. Din acest total, 1.314 au solicitat indemnizație de șomaj”, a declarat Daniela Balan, purtătorul de cuvînt al AJOFM Bacău. În aceeași perioadă a anului trecut, numărul absolvenților înregistrați era de 2.372, dintre care 1.251 de tineri au solicitat indemnizație de la stat. Reiese că numărul acestora este cu aproape 5 la sută mai mare față de anul trecut. Interesant este că, în doar două luni, 150 dintre aceștia au reușit să își găsească un loc de muncă, reprezentînd peste 11 la sută din totalul celor care primeau șomaj. În aceeași perioadă a anului trecut, numărul absolvenților încadrați, la acel moment, era de peste 110 persoane.
Comerțul și serviciile, cu lipici la tinerii șomeri
Cei mai mulți dintre șomeri au fost angajați de firme din domeniile inginerie, comerț și servicii. În multe cazuri, pentru angajator nu a mai contat că tinerii nu dețineau și diploma de studii, ci au fost încîntanți doar de competențele profesionale ale acestora. Ajutorul de șomaj acordat de statul român este de 250 lei/lunar timp de șase luni. Un calcul simplu relevă faptul că, în cele șase luni de șomaj, bugetul statului va trebui să-i susțină pe tinerii absolvenți care nu și-au găsit un job cu un total de 1,74 milioane de lei.
Mai reținem că rezultatele obținute la bacalaureat în acest an sunt cele mai proaste din toata istoria învățămîntului băcăuan. La Bac-ul din 2012, prima sesiune, 46,42 la sută dintre elevi au promovat, după contestații. Liceele care au dat cei mai multi șomeri sînt cele de specialitate, urmate de cele teoretice, de școlile profesionale și cele postliceale.
Firmele, încurajate de stat să angajeze tineri absolvenți
Cel mai probabil, firmele care au angajat tinerii absolvenți aflați în șomaj au fost atrase și de facilitățile pe care le acordă statul în aceste cazuri. Astfel, angajatorii sînt scutiți de plata contribuției la bugetul asigurărilor pentru șomaj aferentă persoanelor încadrate, pe o perioadă de 12 luni. Totodată, aceștia primesc lunar, pentru fiecare absolvent angajat, pentru 12 luni, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării în muncă. Suma este de 500 de lei pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii, crescînd la 600 de lei în cazul absolvenților de învățămînt secundar superior sau învățămînt postliceal. Pentru absolvenții de învățămînt superior, subvenția se ridică la 750 de lei. Firmele trebuie însă să mențină persoanele angajate cel puțin trei ani. În perioada acordării acestor subvenții, absolvenții pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajatori, cheltuielile necesare pregătirii profesionale putînd a fi suportate, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Florentin RADU
Lasă un răspuns