Pentru cadrele didactice, elevii și părinții acestora de la Colegiul Național „Ferdinand I”, 146 de ani de la înființarea unității de învățământ, aniversați în aceste zile, înseamnă mult mai mult decât parcurgerea unei file de istorie. Înseamnă, citându-i pe toți cei dintâi, continuarea scrierii ei, prin readucerea în prim-plan a performanțelor obținute aici, de bună seamă, doar printr-un efort conjugat cadru didactic – elev – părinte. Iar conștientizarea beneficiului dezvoltării unei astfel de relații deja a început să se vadă, în mod aparent ciudat, părinții elevilor de la „Ferdinand I” având inițiativa, în acest an școlar, marcării celor 146 de ani de existență a liceului prin invitarea academicianului Solomon Marcus, figură marcantă a vieții culturale românești, absolvent al unității băcăuane de învățământ. Fără ezitare, academicianul a răspuns pozitiv apelului, astfel că preț de două zile, domnia-sa va fi de trei ori prezent în cadrul manifestărilor dedicate aniversării.
„Ne-am propus ca din acest an școlar – a declarat prof. Mirela Berza, directorul Colegiului Național «Ferdinand I» în conferință de presă -, să readucem liceul pe locul meritat. Investim, în acest sens, atât în actul educațional în timpul orelor, cât și în afara lor, în dezvoltarea personală a elevilor și profesorilor. Părinții ne sunt aproape, iar faptul că, de fapt, inițiativa de a marca 146 de ani de existență a unității prin invitarea academicianului Solomon Marcus, fost elev al liceului, le aprține, spune totul”. „Liceul nostru dorește să comunice, să-și recapete locul pe care pentru o vreme l-a pierdut – a declarat și prof. Eugen Salahoru -, în contextul în care există dovezi , fapte vii care ilustrează puternic ideea că această instituție și-a legat numele nu doar de evoluția orașului Bacău, ci că s-a înscris, de-a lungul anilor, între reperele valorice ale nației. Liceul s-a înscris între instituțiile de învățământ ale României ca fiind una activă, energică, puternică”.
Duminică, 1 Decembrie, de la ora 16.00, academicianul Solomon Marcus va susține, astfel, o conferință pentru corpul profesoral al colegiului, actuali și foști profesori, în amfiteatrul unității, iar luni, alte două conferințe: una dedicată elevilor de la „Ferdinand I” și colegilor invitați din alte licee, de la ora 10.00, în același amfiteatru, și una dedicată publicului larg, tot luni, de la ora 17.00, în Aula Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău pe tema „Răul care ne înconjoară. Îl vedem? Îl diagnosticăm? Acționăm?”.
Mădălina ROTARU
Lasă un răspuns