E toamna in toata puterea cuvintului, iar prin satele judetului miroase deja a tuica de pe la cazane si velnite. Dar „miroase” si a accize, pentru ca, potrivit Codului Fiscal modificat, toate distileriile trebuie autorizate ca antrepozite fiscale, un regim specific tuturor producatorilor de produse accizabile (produse energetice, tutun, alcool) si pentru care Fiscul vrea sa impuna un control strict. In aceste conditii, nu mai poate exista nici un fel de scutire, iar pentru orice produs care contine alcool etilic (inclusiv tuica sau palinca facute in casa) trebuie platita acciza.
Orice cantitate de tuica produsa se accizeaza. „Incercam, pentru prima faza – spune directorul coordonator al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV), Valentin Grosu -, sa identificam, sa inregistram si sa sigilam orice cazan de tuica. Noi avem, insa, un potential uman limitat, deci nu vom putea identifica si cel mai mic alambic, de 10 – 20 de litri capacitate, pina la 70 – 80 de litri. Incercam, totusi, sa le luam intr-o baza de date. Ne concentram pe controlul vaselor mari, a velnitelor, pe care le avem bine evidentiate si sub control. Sint 137 pina la aceasta ora inregistrate in judetul Bacau. Pentru ele s-a si incasat acciza aferenta anului trecut, circa 120.000 de lei”.
Tuica pentru acasa, mai ieftina
Tuica este un produs accizabil, dar prevederile Codului fiscal fac trimitere, intr-un titlu special, la cazanele de tuica. Trimiterea arata ca producatorii individuali de tuica beneficiaza de o reducere de 50% pentru cantitatea 0,5 hectolitri (50 de lictri) de alcool pur. Aceasta cantitate, transformata in tuica de 25 de grade, inseamna circa 200 de litri (la o concentratie medie). Pentru aceasta cantitate, statul percepe o acciza la jumatate din valoarea ei. Adica de la 750 de euro pe hectolitru, rezulta 375 de euro pentru 50 de litri de alcool pur sau 200 de litri de tuica. Ceea ce depaseste 200 de litri, se accizeaza cu valoarea integrala a accizei. „Valoarea accizei – a precizat Valentin Grosu – se calculeaza dupa anumite formule, dupa o anumita procedura. Exista si o anumita documentatie pe care o intocmim, inclusiv cu decizie de plata, prin care producatorul se adreseaza organului fiscal din teritoriu”.
Cum te „accizezi”
Producatorul trebuie sa completeze o cerere, vizata de Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale, cu care se prezinta la organul teritorial fiscal de care apartine. Este, astfel, luat in baza de date pentru a putea face plata accizei. „Noi – a mai precizat directorul coordonator al DJAOV -, in baza cererii producatorului, ne deplasam la locul unde este cazanul de tuica, intocmim un document de inregistrare, aplicam sigiliul si, din acel moment, stabilim o modalitate de lucru. Producatorul ne anunta cind incepe productia, iar noi vom fi la fata locului. La finalul procesului de productiei calculam alcoolemia acesteia si valoarea accizei, care trebuia platita pina pe 25 ale lunii urmatoare calcularii acestei valori”.
Tuica pentru acasa nu se vinde
Productia de tuica din gospodaria individuala nu poate fi comercializata. Ea este numai pentru consumul familial. Tocmai de aceea s-a stabilit o acciza la jumatatea valorii integrale. Daca iese cu aceasta marfa pe piata, producatorul intra sub incidenta Codului fiscal – pentru comercializarea de produse accizabile in afara unui antrepozit fiscal, iar amenzile sint usturatoare, de la 20.000 la 100.000 de lei. „Metoda actuala de accizare a intrat in vigoare odata cu noul Cod fiscal, in 2003. Primele etape de aplicare s-au lovit de un vid informational, dar in cele din urma totul a intrat in matca fireasca” – a conchis valentin Grosu.
Gica Contra a zis
Hai mai, mai ramane sa accizati si mersul la toileta…
draculea a zis
de unde dracu prune dom’le?ca anu asta e jale nici o perja nimic,ar trebui ceva despagubiri de la cernobal pentru asta
floflorin a zis
hai pru ,haipru, hai pruu pruuuu ,hai pru rudentya mare cu alcoolul asta!:))