• 34 de absolvenți de gimnaziu cu medii de admitere cuprinse între 7,31 și 5,59 au rămas pe dinafară pentru că au avut prea puține opțiuni • în județ au rămas libere 21 de locuri la liceu și 4.436 la școlile de arte și meserii • deținătorul celei mai mari medii de admitere din județ a preferat Liceul „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț • cel mai căutat liceu din județ a fost Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”
Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului (MECT) a efectuat, ieri, repartizarea electronică la licee și școli de arte și meserii a absolvenților de gimnaziu cu certificat de capacitate. Altfel spus, ieri s-a consumat prima rundă a admiterii la liceu. O operațiune așteptată cu sufletul la gură de 6.587 de elevi, care, în sfîrșit, au aflat unde își vor continua studiile. Pentru 6.553 dintre ei, rezultatul țintarului de ieri a fost mai mult sau mai puțin mulțumitor, însă 34 de absolvenți de gimnaziu se pot considera cu adevărat ghinioniști, în condițiile în care s-au văzut respinși pentru simplul motiv că nu au avut suficiente opțiuni pe fișa de înscriere. Cu medii de admitere cuprinse între 7,31 și 5,59 ei ar fi intrat lejer la multe dintre licee, ca să nu mai vorbim de școlile de arte și meserii. Pe de altă parte, interesant e faptul că nu mai puțin de 1.374 de absolvenți de gimnaziu au optat direct pentru una dintre școlile de arte și meserii, școala de profil din Stănișești fiind, cu doi elevi care au avut medii de admitere mai mari de 7,30, campioană din acest punct de vedere. În aceste condiții, în județ au rămas neocupate 21 de locuri Liceul „Alexandru Vlahuță” din Podu Turcului, specializarea „filologie”, învățămînt cu frecvență redusă, și alte 4.436 de locuri la mai toate școlile de arte și meserii.
Într-un top al liceelor preferate de elevii cu medii mari, primul loc este ocupat de Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, specializarea „matematică -informatică”, unde ultima medie de admitere a fost 9,36. Locul secund este ocupat de Liceul „Dimitrie Cantemir” din Onești, specializarea „matematică -informatică”, cu o ultimă medie de admitere de 9,13 și Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, specializarea „matematică-informatică”, unde ultimul admis a avut media 9,13. Oarecum suprinzător pentru faima liceului, Colegiul Național „Ferdinand I” este, din acest punct de vedere, doar pe poziția a patra cu o medie de admitere de 9,04 la „matematică -informatică”. De altfel, profilul real continuă să fie preferatul absolvenților de gimnaziu, prima specializare umanistă din clasamentul amintit fiind clasa de filologie de la același Colegiu Național „Gheorghe Vrănceanu”, care ocupă un onorant loc cinci cu o ultimă medie de admitere de 9,03. În ceea ce privește ierarhia județeană nominală, primul absolvent de gimnaziu din liceu, moineșteanca Ioana Smarandache, a ales Liceul „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, specializarea „filologie”. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns