ADN-ul artificial poate fi prelevat sub formă de spray sau gel.
Ramona IONESCU
Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov” Bacău a găzduit vineri lansarea ADN-ului artificial în România. Întâlnirea a fost prezidată de Ioan Neculcea, președinte Azia Security Systems Bacău, iar la eveniment au participat Maurits Dohmen, reprezentant al firmei producătoare olandeze, chestorul Gheorghe Popa, adjunctul șefului Poliției Române, procurori, criminaliști, directori de bănci, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău, importanți oameni de afaceri, reprezentanți ai autorităților locale, medici legiști și parlamentari.
SelectaDNA
Numit de specialiști „SelectaDNA”, produsul în sine reprezintă un mijloc modern de combatere a infracționalității și oferă soluții de ultimă generație în ceea ce privește marcarea proprietății împotriva hoților. Produsele folosite sunt bazate pe ADN sintetic și sunt șiruri artificiale de caractere ADN special create astfel încât fiecare dintre ele să conțină un număr de serie unic, care corespunde, potrivit unei baze de date securizate, unei singure locații sau unui singur bun. Produsele nu sunt vizibile cu ochiul liber și pot fi detectate numai cu raze ultraviolete. „Conceptul este bazat pe o metodă de prevenire – declară Maurits Dohmen, reprezentant al firmei producătoare olandeze. Folosirea produselor SelectaDNA diminuează șansele furturilor, jafurilor și ale fraudelor interne. În aproape 25 de țări din lume, de pe toate continentele, produsele sunt folosite și conduc la rezultate remarcabile în scăderea ratei infracțiunilor. Numărul jafurilor a scăzut cu 60 la sută, iar furturile din magazine cu 30 la sută”. Un alt element important constă în dificultatea îndepărtării produsului de pe piele sau haine în urma spălării. Asta înseamnă că bunurile furate pot fi înapoiate proprietarului de drept, iar infractorii pot fi depistați, stabilindu-se o legătură între aceștia și o locație exactă prin accesarea unei baze de date.
Mod de acțiune
ADN-ul sintetic produs de olandezi ar putea fi folosit și în România pentru prinderea hoților. Experții au dezvoltat o substanță care rămâne pe mâinile/hainele/încălțămintea infractorilor timp de aproape două săptămâni. Cei interesați de acest nou sistem de securitate pot monta un tub SelectaDNA deasupra intrărilor în magazine sau locuințe. În momentul în care cineva intră prin efracție, hoțul este stropit din cap până în picioare. Metoda este folosită cu succes în Olanda și a fost împrumutată și de alte țări. Sistemul poate fi instalat în bănci, magazine sau chiar acasă. ADN-ul sintetic există și sub formă de gel și poate fi folosit pentru recunoașterea și recuperarea obiectelor furate. Gelul conține mini-particule de ADN sintetic personalizat, iar după ce a atins gelul de pe obiectele marcate, hoțul va rămâne cu ADN-ul sintetic personalizat pe mână, cel mult două săptămâni.
Produs de maxim interes
Pentru o mai bună prezentare a produsului, Maurits Dohmen a făcut o demonstrație la fața locului. Ajutat de un presupus infractor, olandezul a pulverizat sprayDNA pe corpul unui bărbat și cu ajutorul unei lanterne cu ultraviolete le-a arătat celor prezenți cum poate fi identificat ADN-ul artificial. „În momentul detectării, o mostră este trimisă la un laborator spre analiză, iar în câteva ore, numărul de serie unic poate fi identificat. În acest mod, SelectaDNA poate fi asociat cu o singură locație, stabilind legătura între suspect și locul faptei”. Ideea în sine a prins în rândul participanților la eveniment, iar întrebările au început să curgă pentru Maurits Dohmen, reprezentantul firmei producătoare olandeze. Criminaliștii, polițiștii și medicii legiști, au vrut să știe dacă probele sunt acceptate în instanță, ce caracteristici chimici are produsul, dacă se poate transmite accidental amprenta ADN-ului artificial, etc. La toate acestea, expertul olandez a răspuns punctual, însă, unele răspunsuri au întârziat să vină din motive de securitate. Dacă acest sistem va fi implementat și în România, polițiștii și jandarmii ar putea avea în dotare una dintre cele mai noi tehnologii de luptă împotriva spărgătorilor.
Lasă un răspuns