„Copii și flori”, la Grădinița cu Program Prelungit nr.33
Micuții de la Grădinița cu Program Prelungit nr.33, structură a Școlii „Constantin Platon” din Bacău, au fost vineri, 1 noiembrie, micii eroi ai unei activități deosebite, lansarea unui noi proiect educațional județean, „Copii și Flori”. Costumați adecvat și grăbiți să cânte și să spnă poezii, micuții, sub îndrumarea cadrelor didactice coordonatoare ale proiectului, profesor învățământ preșcolar Tincuța Maftei și educator Aurica Andronic, au transformat sala de clasă, pentru o oră, întru vădita emoție și încântare a părinților, într-o adevărată grădinuță de flori. Proiectul a fost gândit – ne-au mărturisit inițiatorii ei – ca mijloc de promovare a dragostei pentru natură și semeni, pentru copii, prin implicarea lor în activități specifice, în urma cărora micuții să-și poată dezvolta și regăsi și abilitățile, talentul, spiritul de echipă: activități muzicale, sportive, artistico-plastice, ecologice etc. Parteneri ai proiectului care se va derula pe tot parcursul anului școlar sunt Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Școala Gimnazială „Miron Costin”, Școala „Miahi Drăgan”, Școala gimnazială Răcăciuni, Biblioteca Răcăciuni, Muzeul Etnografic „Vasile Heisu” Răcăciuni, Fundația „Don Calabria” Răcăciuni.
De la Romantism la Halloween, la Colegiul „Henri Coandă”
Fără măști și scenarii rupte din fime de groază, ba, dimpotrivă, printr-o notă romantică și plină de poezie, elevii de la Colegiul „Henri Coandă” din Bacău au marcat sărbătoarea de Halloween într-un mod inedit. La propunerea cadrelor didactice Anca Mihalea, Alis Mocanu și Andreea Panaite de la catedra de limbă engleză, elevii de la Coandă i-au spus Halloween-ului, „The Romantic Gathering”, reinventând sărbătoarea „morbidă” printr-o nouă abordare, respectiv grupul Romanticilor: marele poet John Keats, născut pe 31 octombrie (de Halloween), susținut de Percy Shelly (versurile pe care cel din urmă i le-a dedicat la moarte celui dintâi sunt o dovadă), Shelly, la rândul lui, prieten cu un alt mare romantic, Lord Byron. Ce legătură ar putea avea toate acestea cu Halloween-ul? Mary Shelley, soția lui Percy Shelley, autoarea romanului Frankestein, este răspunsul dat de organizatorii evenimentului de la Colegiul „Henri Coandă”. Legătura merge însă mai departe, povestea autoarei amintite fiind pusă în strânsă legătură cu poveștile lui Edgar Allan Poe, un alt mare romantic. „Elevii de la Coandă au mai aflat și că, premergător poveștii Frankestein, autoarea împreună cu Percy Shelley, Byron și John Polidori se întâlneau adesea în Elveția, la vila Diodati – a spus prof. Alis Mocanu, unul din organizatorii acțiunii -, unde se îndeletniceau cu povești de groază. Astfel au luat naștere Frankestein și poveștile cu vampiri ale lui John Polidori”. Cu această nouă viziune, elevii de la Colegiul „Henri Coandă” din Bacău vor vorbi și pentru alții – cred profesorii lor – despre Halloween. „Ideea a fost să oferim elevilor altceva. Știm că au imaginație și întrucât chintesența Romantismului o reprezintă imaginația, nu am putut decât savura momentul prin filmulețe originale ale unor povesti mai mult sau mai puțin cunoscute – a mai spus prof. Alis Mocanu. Prezentările poeților în power point sau momentele de poezie au avut farmecul lor, oferind elevilor informații concise care, spunem noi, le-ar putea fi utile pe viitor”.
Concurs eco, „Parada costumelor de Halloween” la Teatrul Bacovia
Băcăuanii sunt așteptați miercuri după-amiază la un altfel de spectacol, la Teatrul Municipal „Bacovia”: „Parada costumelor de Halloween”. Evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a V-a ediție și este organizat de Cercul de Artă Textilă al Palatului Copiilor din Bacău în colaborare cu instituții din învățământ din mai multe județe ale țării. De fapt, Parada este o competiție la care preșcolari și elevi din opt județe ale țării , de la Cercurile de Design vestimentar și Artă Textilă, participă prin prezentarea de măști și costume de Halloween, realizate din materiale reciclabile. Evenimentul va cuprinde, dincolo de competiția propriu-zis, și un program artistic oferit de Cercul de Muzică de la Palatul Copiilor Bacău, precum și momente în limba engleză susținute de elevii de la Cercul de Limbă și civilizație engleză. Spectacolul este programat pentru ora 16.30.
Școlăreii de la „Alexandru cel Bun” au dat Halloween-ul pe un veritabil Târg de toamnă
Costumați sau nu, în orice caz foarte gălăgioși și veseli, elevii de la clasele I-IV de la Școala „Alexandru cel Bun” din Bacău, odată ieșiți de la ore, au preferat să mai zăbovească pe culoarele unității de învățământ unde, cu sprijinul cadrelor didactice și al părinților, au organizat un Târg de toamnă. Pe „tarabe” amenajate pe culoar, micuții au expus spre vânzare produse alimentare – plăcinte și prăjituri gustoase la prepararea cărora i-au ajutat cu bucurie pe părinți – dar și fructe sau produse de artizanat la care și-au adus contribuția și s-au pus pe degustat și făcut schimb, contra cost, de marfă. Deși organizată în ziua în care în America se sărbătorește Halloween-ul, acțiunea s-a dorit a fi un compromis între aceasta și sărbătorile tradiționale românești de toamnă, parte din părinți, copii și cadre didactice susținându-le în mod vădit pe cele din urmă, dar neputând să treacă, totuși, peste bucuria copiilor de a se și costuma în diferite personaje de poveste. Scopul Târgului a fost, însă, nu doar de a promova tradițiile autohtone, ci și de a-i stimula pe copii la participarea activă și responsabilă, în calitate de consumatori, în comunitate.
Solidaritate între generații de Halloween
Membrii Clubului seniorilor din cadrul Fundației pentru Educație, Dezvoltare și Sprijin Comunitar „Constantin Brâncoveanu” din Bacău, alături de elevii de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu”, au spart barierele și au demonstrat că solidaritate între generații este posibilă. Astfel, ei au sărbătorit împreună petrecerea de Halloween, într-o atmosferă plină de energie și voie- bună. Din cadrul festivității nu au lipsit jocurile și distracția, dar nici întrebarea tradițională „Trick or treat?”, în traducere liberă „Păcăleală sau dulciuri?”. De la petrecere nu au lipsit nici dulciurile, nici păcălelile, iar cântecele populare au răsunat pe tot parcursul petrecerii.
Mădălina ROTARU
Anamaria BUJOR
Lasă un răspuns