Aproape un sfert dintre ajutoarele de urgență date în toată țara au ajuns la beneficiari din Bacău. În total, statul a acordat peste 635 milioane de lei vechi băcăuanilor. Sprijinul este destinat, în special, cazurilor extreme de sănătate. Au primit bani un copil născut cu o gaură în inimă, un altul bolnav de cancer, precum și alți suferinzi de boli ale căror tratamente sunt extrem de costisitoare.
Florentin RADU
Nu mai puțin de 33 de ajutoare de urgență au fost acordate, în primul semestru al acestui an de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bacău. O situație deloc îmbucurătoare, în condițiile în care, în toată țara au fost acordate în primele șase luni 144 de astfel de ajutoare. În total, județului Bacău i-au fost aprobate și plătite efectiv 63.500 de lei (635 de milioane de lei vechi). Sumele de bani au fost aprobate prin hotărâre de guvern. Potrivit legislației, acest tip de ajutor se acordă în situații deosebite cauzate, în principal, de probleme grave de sănătate care presupun intervenții medicale costisitoare și care nu sunt suportate în totalitate de către casele județene de asigurări de sănătate.
Ajutoare pentru intervenții chirurgicale costisitoare
Marea majoritate a acestor ajutoare financiare de urgență au fost acordate pentru efectuarea de intervenții chirurgicale extrem de complicate și, totodată, foarte costisitoare. „Un astfel de caz – spune Cristina Ciobanu, directorul AJPIS Bacău – este al unui copilaș care avea nevoie urgentă de operație pe cord, întrucât s-a născut cu o gaură în inimă”. Ea mai povestește despre alt caz al unui copil de vârstă foarte mică bolnav de cancer. Micuțul avea nevoie de un tratament extrem de costisitor. Pentru fiecare solicitare, AJPIS este obligată să efectueze anchete sociale, pentru a se convinge că, într-adevăr, solicitarea este justificată. Anchetele locale sunt, însă, completate de cele efectuate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. În toate ele 33 de cazuri, s-a apreciat că familiile/persoanele pentru care s-au făcut cererile se aflau într-adevăr în situații care impuneau solicitarea unui ajutor de urgență din bugetul de stat. Ajutoare de urgență au fost acordate și în două cazuri în care locuințele familiilor, cu tot cu grajduri și restul acareturilor, au fost distruse complet de foc.
Familie cu zece copii
Potrivit legislației, aceste ajutoare se acordă și și familiilor sau persoanelor singure aflate în pericol de excluziune socială din cauza situației materiale precare. Este și cazul unei familii din Berești Bistrița în care sunt 10 copii. „Au fost făcute verificări – mai spune directorul Ciobanu – și este vorba, într-adevăr, de o familie sărmană. Copiii nu sunt neglijați, sunt îngrijiți de părinți, sunt hrăniți, nu sunt murdari sau zdrențuroși. Culmea, merg absolut toți cei zece copii la școală și învață foarte bine, doar că nu au bani. Copiii mai mari le dau celor mai mici încălțările sau îmbrăcămintea, așa de sarmani sunt”.
Primarii pot și ei acorda ajutoare de urgență
Ajutoarele de urgență se acordă de către Guvern în baza Legii nr. 416/2001, la propunerea Ministerului Muncii, însă acestea pot fi acordate și de primari, în limita fondurilor existente, de la bugetul local. Pot beneficia de astfel de ajutoare persoanele și familiile aflate în extremă dificultate din cauza stării de sănătate sau a altor cauze justificate. Ajutoarele de urgență se acordă și familiilor ori persoanelor care se află în situații de necesitate din cauza calamităților naturale, a incendiilor, accidentelor, precum și a altor situații stabilite prin lege. Ajutoarele de urgență pot fi în bani sau în natură.
Lasă un răspuns