400 de copii și tineri cu deficiențe din zone rurale, izolate și sărace din estul județului vor putea beneficia de servicii eficiente și inovatoare, totodată.
Aceștia au fost incluși în proiectului „Model de parteneriat și servicii mobile pentru comunitățile rurale sărace”, derulat de Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) Bacău, în parteneriat cu Centrul „Daniel” și Espoiroumanie Elveția. Proiectul a demarat luna trecută, urmând a se încheia peste doi ani și se adresează zonei rurale de est a județului, mai precis celor 34.400 locuitori din 10 comune mari (Dealu Morii, Găiceana, Vultureni, Tătărăști, Stănișești, Huruiești, Glăvănești, Răchitoasa, Colonești și Motoșeni). Beneficiarii direcți ai proiectului sunt copii și tineri cu deficiențe fizice, mentale sau asociate, precum și familiile acestora, dar și tinere femei (gravide sau mame cu copii nou născuți).
Practic, se urmărește transferul modelelor de bună practică de servicii comunitare pentru persoane cu deficiențe, dezvoltate în Elveția, dar și atragerea atenției asupra nevoii de a dezvolta astfel de servicii în satele sărace românești. Astfel, partenerii români vor învăța din expertiza serviciilor comunitare dezvoltate în Elveția printr-o vizită de lucru și prin sesiuni de training livrate de experți elvețieni. Activitățile din zonă vor fi derulate în cele cinci centre de zi localizate în Dealu Morii, Stănișești (Slobozia Nouă), Vultureni (Godinești), Motoșeni (Fîntînele) și Podu Turcului.
„Prin rotație, o echipă mobilă de specialiști de la cele două organizații din Bacău – precizează Ionuț Chiriță, reprezentantul FSC – se va deplasa în zona țintă și va asigura servicii de kinetoterapie, logopedie, stimulare prin arte combinate, sprijin pentru părinți și consiliere, sfaturi și sprijin pentru femei/mame în vederea pregătirii pentru naștere și a evitării problemelor cauzatoare de deficiențe la copii, depistarea precoce a malformațiilor”. Totodată, se va înființa un centru de resurse și training în domeniu, în cadrul Centrului „Daniel”. Valoarea proiectului este de 322.475 franci elvețieni, din care 249.875 franci elvețieni sunt oferiți prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, restul bugetului fiind suportat de partenerii proiectului. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns