• dorința celor patru alpiniști băcăuani plecați pe 4 ianuarie să cucerească cel mai înalt masiv vulcanic din lume s-a împlinit zilele trecute • la capătul unui drum de 300 de kilometri prin deșert, masivul Ojos del Salado nu s-a dovedit un obstacol în calea expediționarilor plecați din Bacău
Aventura începută pe 4 ianuarie de Daniel Măgdălinoiu, Vlad Beldie, Cătălina și Marius Albu, băcăuanii care și-au pus în gînd să cucerească cel mai înalt vulcan din lume, s-a terminat cu o victorie. În după amiaza zilei de 20 ianuarie, la ora 17.00, cei patru expediționari au ajuns pe vîrful Ojos del Salado, moment autentificat de cei patru băcăuani prin semnarea în jurnalul de pe cea mai înaltă creastă a masivului muntos. Ascensiunea pe Ojos del Salado, vîrf de 6.893 de metri, a început pe 16 ianuarie, la capătul cîtorva zile epuizante, după multe pregătiri, închirierea unei mașini de teren și traversarea a 300 de kilometri prin cel mai dur deșert din America de Sud, Atacama. Greutățile pe care cei patru alpiniști le anticipau încă de acasă, adică diferențe mari de temperatură de la noapte la zi și acomodarea cu răul de înălțime au fost însă trecute cu brio, astfel că cei patru băcăuani și-au dus la bun sfîrșit aventura propusă, în premieră pentru România.
Expediționarii băcăuani se pot mîndri cu încă o premieră: aceea că singura femeie din componența sa nu s-a lăsat mai prejos și a dovedit că, în ciuda faptului că nu este alpinistă, a reușit să țină pasul cu restul componenților. Pentru Cătălina nu doar efortul ascensiunii pe munte a fost prețul sucesului. Ea a trebuit să facă față și ultimilor 30 de metri de sub vîrf care au constat numai în cățărare. Atacul final pentru cucerirea celui mai înalt vulcan din lume a început în dimineața de 20 ianuarie, la ora 5 dimineața, de la 5.700 de metri și pînă pe vîrf, la 6.893, băcăuanii simțind pe propria piele că aceasta este cea mai grea parte a expediției lor.
Temerarii băcăuani fac în acest moment o binemeritată escală în orașul Copiapo, după ce au coborît de pe vîrful pe care l-au îngenunchiat și după ce au traversat din nou deșertul Atacama. Orașul chilian, binecunoscut ca centru minier de exploatare a aurului, a fost ales de alpiniștii băcăuani ca loc de petrecere a victoriei, întrucît acolo există cea mai mare comunitate românească. Expediționarii plecați de la Bacău nu se vor grăbi să ajungă prea repede acasă. Ei vor mai încerca să urce și pe vîrful Tres Croces, un masiv cu înălțimea de 6.753 de metri. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns