Retoric sau nu, sub semnul indoielii sau dramatic, (se) intreba tifnos si amenintator: „Va imaginati Parlamentul fara mine?”. Cel care punea aceasta intrebare era Viorel Hrebenciuc, omul nr.1 al lui Ion Iliescu. De ce? Pentru simplul motiv ca celovecul nr. 1 al Romaniei atunci si mai apoi peren l-a adus de la Bacau pentru a-i coordona campaniile electorale. Dar nu de aici i s-a tras supranumele de „marele sforar, al marilor combinatii” din PSD, ci de la functiile guvernamentale pe care le-a avut in guvernarile PSD-iste, din pozitiile de virf pe care le-a avut si inca le mai are in partid si in Camera Deputatilor, ca lider al grupului parlamentar PSD, dar si ca negociator cu UDMR, atit pentru partid cit si pentru Parlament. Multi au spus cu admiratie si cu invidie: „Bravo lui, e capabil, e destept, trebuia un om ca el in politica dimboviteana!”
Nici noi nu ne indoim de calitatile acestui Dinu Paturica iesit ca la comanda din activul judetenei de partid Bacau (al PCR, fireste). Pe plan local a fost cel care a confiscat Revolutia, cum s-a spus si despre Iliescu la Bucuresti. Cu un tupeu iesit din comun s-a insinuat intre tinerii din primul nucleu al noilor structuri politico-administrative judetene. Fusese activist in Sectia Economica a judetului, cunostea o serie de pirghii si cai de atac in „probleme”, a inlaturat pe rind pe toti cei care ii puteau sta in cale. Intrat prin efractie ca prefect, inlaturindu-l pe G. Popa, abia numit, a pus mina pe piine si pe cutit cum se spune. De pe aceasta pozitie a inceput, de fapt, cariera lui de mare sforar. A distribuit spatii comerciale fara nici un fel de licitatie, a sustinut grupuri de interese la nivel local. A lucrat discretionar. Inaintea lui D. Sechelariu, Hrebenciuc a luat Bacaul in arenda. Asa se face ca in promovarea in slujba lui Ion Iliescu a plecat la Bucuresti bine captusit economic, ceea ce pentru acei ani insemna putere si pirghii de manevra politica. „Eterna si fascinanta Romanie” de pe urma careia a stors bugetul statului de vreo 5 milioane de dolari, a fost un mezelic in comparatie cu afacerile baronilor locali al caror staroste continua sa fie si de pe urma carora devine pe zi ce trece, tot mai puternic economic.
Tocmai de aceea credeam ca intrebarea lansata zilele acestea nu-i nicidecum retorica. Mai degraba este un aviz pentru „Prostanac”. Este constient ca prin lasarea la vatra a lui Ion Iliescu a devenit indezirabil pentru partid si mai ales pentru Geoana. E posibil sa fi simtit ca-i vine rindul. Chiar daca I. Iliescu a declarat ca nu renunta la partid si la viata politica, e clar ca puterea lui scade tot mai mult. Si ca acest proces sa fie cit mai evident si cit mai scurt, Geoana va incerca sa diminueze influenta acolitilor batrinului politruc. Iar printre cei de frunte este tocmai domnul Viorel Hrebenciuc.
Oricit ar fi de uninominale viitoarele alegeri parlamentare, tot partidele vor avea primul cuvint in desemnarea candidatilor in Colegiile Electorale.
Nu stim daca Parlamentul rezultat din alegerile uninominale va fi mai bun sau mai rau decit cel de pina acum, vom trai si vom vedea, dar ce stim sigur, si i-o spunem si domnului Viorel Hrebenciuc, e ca se va putea forma Parlamentul fara domnia sa si fara altii de prin judetul Bacau care se afla sub dubiosul sau patronaj.
Valeriu TRAIAN
Lasă un răspuns