Programul de guvernare al PSD – un balon plin de promisiuni neonorate
• toate activitățile importante de care s-a ocupat partidul aflat la guvernare au fost abandonate din lipsă de bani • ajutoarele sociale pentru oamenii săraci nu s-au acordat decît cîteva luni • însoțitorii handicapaților nu și-au mai primit salariile de prin primăvară decît în decembrie • Consiliul Județean mai are de achitat aproape 50 de miliarde de lei către însoțitorii handicapaților, sumă ce va fi achitată din bugetul pe 2003 • programul „laptele și cornul” în județ era cît pe ce să fie abandonat la sfîrșitul anului trecut • titlurile de proprietate promise să fie emise s-au dat, însă tribunalele sînt pline oameni care se judecă de la pămînt
Liderii Partidului Social Democrat au anunțat la începutul anului trecut cu mare pompă că au planuri mărețe pentru 2002. Mai mici sau mai mari ca funcție, PSD-iștii au ieșit la rampă și au promis că prin tot ce vor face în decursul anului vor încerca să îmbunătățească traiul oamenilor. Anul 2002 s-a încheiat, iar o scurtă radiografie a ceea ce a realizat PSD în județul nostru demonstrează clar că am mai fost duși de nas încă un an. Și mai grav este că, prin felul în care s-a acționat, s-a ajuns la tot felul de anomalii, începînd de la revolte ale săracilor care s-au simțit trași pe sfoară și pînă la amenințări ale unor familii disperate că își dau foc în drumul mare. Deși este evident că ceea ce au spus liderii PSD nu au fost decît vorbe fără acoperire, nici unul dintre cei care promiteau că vom trăi mai bine nu iese acum la rampă să spună de ce trăim în continuare la fel de rău.
Eliberarea titlurilor de proprietate a fost un obiectiv principal pentru șefii Prefecturii din Bacău. În programul de guvernare pe 2002, ei și-au luat angajamentul ca, pînă în luna decembrie, să elibereze 13.457 de titluri de proprietate, fapt care le-ar fi permis să ajungă la 90 de procente din numărul total de titluri ce trebuia emis în județ. Autoritățile au izbutit pînă la finele anului trecut să dea mai multe documente decît și-au propus și au ajuns, în final, la 13.694 de titluri.
Pînă aici toate bune și frumoase, numai că trebuie spus și că foarte multe dintre titlurile de proprietate, n-au ajuns la cei cărora li se cuvin. O statistică întocmită de Prefectură arată că aproape 8.500 de titluri nu au ajuns la oameni, iar motivele sînt diverse: aproape 700 nu au fost mulțumiți cu amplasamentele date, în peste 400 de cazuri există litigii între moștenitori, 1.692 așteaptă încă validarea pe niște suprafețe.
Problemele nu se opresc însă aici. Cei care se laudă că și-au îndeplinit programul de eliberare a titlurilor de proprietate știu foarte bine că sălile de judecată sînt pline de mii de oameni care se judecă de ani de zile de la pămînt. În foarte multe cazuri discuțiile au apărut tocmai pentru că titlurile de proprietate date de comisiile locale și confirmate de Comisia Județeană de Fond Funciar sînt făcute anapoda. Degeaba autoritățile PSD-iste se laudă cu statistici, dacă la audiențele șefilor Prefecturii, în comune sau la Bacău, vin săptămînal zeci de oameni bătrîni, bolnavi și săraci lipiți pămîntului care spun că titlurile nu sînt corecte și cer să li se facă dreptate.
Ajutoarele sociale s-au promis, dar nu s-au mai plătit
Legea venitului minim garantat a reprezentat pentru liderii PSD o altă cale numai bună de a-și face campanie electorală mascată. Mai marii partidului de guvernămînt au susținut că statul va acorda ajutoare sociale pentru persoanele sărace care vor munci în folosul comunității. Programul a fost abandonat din lipsă de fonduri, iar cei care se lăudau la început, au evitat ulterior să mai aducă vorba despre eșec. Că lucrurile stau așa o demonstrează faptul că, în județul nostru, pentru ajutoarele sociale, au fost repartizate pentru tot anul trecut 146 de miliarde de lei. La rectificarea de buget din toamnă s-au mai alocat încă șase miliarde de lei, dar banii tot au fost insuficienți. Din luna iunie și pînă în decembrie, plata ajutoarelor a fost sistată. Pentru ca programul să poată fi continuat, liderilor PSD le-ar mai fi trebuit încă o sută de miliarde de lei. Toată lumea a ridicat însă din umeri a neputință pentru că nu mai existau fonduri.
În afară de faptul că în ianuarie și februarie autoritățile n-au știut foarte clar cum trebuie să procedeze, au mai existat și alte probleme, de altfel și cele mai grave. Oamenii au fost chemați la muncă în folosul comunității, dar nu li s-au plătit la timp banii și au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile. Primii care s-au răsculat au fost localnicii din Izvoru Berheciului. Aproape o sută de suflete au plecat pe jos, preț de 30 de kilometri, pînă la Bacău, într-un marș al disperării. Cînd au ajuns la Palatul Administrativ, Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, le-a promis că își vor primi banii. N-a fost așa, iar în următoarea dimineață oamenii au venit din nou pe jos la Bacău. A fost prea mult pentru șefii Prefecturii și Consiliului Județean, care n-au mai coborît să discute cu ei.
Însoțitorii handicapaților s-au răsculat fiindcă nu și-au primit salariile
Cam în același registru au decurs lucrurile în 2002 și în privința însoțitorilor persoanelor cu handicap. Consiliul Județean a reușit cu foarte mare greutate să asigure banii pentru hrana handicapaților din cele șase cămine specializate din județ, dar și pentru salariile celor care lucrează aici. Banii s-au terminat și miile de însoțitori n-au mai primit salarii.
Pentru toți handicapații din județ, personalul din centre și însoțitori au fost necesare anul trecut 140 de miliarde de lei. Consiliul Județean a avut la dispoziție doar 75, 1 miliarde de lei. Adică doar jumătate din sumă. Cum era și de așteptat, salariile însoțitorilor handicapaților nu au mai fost plătite. Consiliul Județean Bacău a mai contribuit la acest capitol cu alte 45 de miliarde de lei pe parcursul anului trecut, numai că suma n-a fost îndeajuns de mare, cît să acopere neputința PSD.
Cel mai grav afectați au fost însoțitorii handicapaților, care nu și-au mai primit salariile, în unele localități de prin lunile martie – aprilie. Pînă la sfîrșitul anului, autoritățile județene au izbutit să mai plătească lefurile acestora doar pînă în luna iulie. Așa se face că, la sfîrșitul anului trecut, în tot județul mai erau de achitat, doar pentru lefurile însoțitorilor, 48 de miliarde de lei. Acești bani vor fi achitați din bugetul de pe 2003. Cu alte cuvinte, gaura va fi dusă de la an la an. Autoritățile spun că ar fi prevăzut în bugetul pentru 2003 sume care să acopere cumva acest deficit. Tot ele au admis, însă, că, din luna septembrie a acestui an, iar nu vor mai fi bani pentru însoțitorii handicapaților din județ.
Chiar dacă nu-și primesc salariile cu lunile, însoțitorii nu-i pot lăsa pe bolnavi pe stradă, pentru că, de obicei, cei pe care îi îngrijesc sînt rude apropiate. Dovadă că această categorie a fost aruncată în pragul disperării o reprezintă revolta însoțitorilor handicapaților din vara trecută. Cîteva zeci de oameni din Buhuși au venit la Prefectură, disperați că n-au ce le da copiilor de mîncare. Ca să fie mai convingători, unii adulți și-au adus copiii bolnavi cu ei și au amenințat că nu mai pleacă acasă dacă nu-și primesc drepturile. La puțin vreme după aceea, o familie în care mama și copiii erau nevăzători, iar bărbatul era angajat să-i îngrijească, a mers în fața Prefecturii să-și dea foc din cauza sărăciei. Oamenii au fost ridicați de jandarmi și trimiși acasă. Prin noiembrie, la Moinești, circa 60 de însoțitori au făcut grevă în fața Primăriei, din același motiv.
Laptele și cornul – campanie electorală pe banii noștri
După ce și-au dovedit neputința preț de vreo opt luni, prin august, actualii guvernanți au început să vorbească tot mai des despre programul „laptele și cornul”. Autoritățile au spus că vor să-i ajute pe copiii nevoiași, dar a fost, în fond, o încercare a PSD-iștilor de a-și mai salva cumva imaginea șifonată. Programul a mai mers cum a mai mers în primele două, trei luni, dar, din noiembrie, n-au mai fost fonduri pentru alimentele livrate de furnizori. Așa se face că, la începutul acestui an, Consiliul Județean Bacău avea de achitat firmelor 700 de milioane de lei pentru luna noiembrie și 3,6 miliarde de lei pentru decembrie. Datorii care, evident, vor urma să fie plătite din bugetul județului pe acest an.
Rămîne de văzut ce și-au mai propus liderii PSD pentru anul în curs și ce vor izbuti să ducă la bun sfîrșit. Poate ceva mai mult decît în anul care s-a încheiat. Poate. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns