Inspectorii de muncă au luat la puricat peste 400 de firme, în luna septembrie n Zeci de angajatori au fost găsiți că își exploatau salariații pe care îi puneau la muncă fără a le plăti lefurile conform legislației n Acum, bugetul statului este mai bogat cu peste un sfert de milion de lei, ca urmare a amenzilor aplicate de ITM.
Florentin RADU
Peste 400 de firme au fost călcate, luna trecută, de angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău. După aceste acțiuni de control, 34 de angajatori vor fi mai săraci cu 275.500 de lei, ca urmare a amenzilor aplicate de ITM. Mai exact, inspectorii din cadrul corpului de control relații de muncă au găsit angajatori care aveau salariați fără forme legale, numai de la ei statul urmînd să încaseze 150.000 de lei.
Firmele sancționate de ITM fie nu plăteau corespunzător orele de muncă suplimentară prestate de angajați, fie uitau să le acorde acestora repausul săptămînal legal, precum și salariul minim garantat. Totodată, agenții economici au fost verificați de ITM și în privința securității și sănătății în muncă, 159 de angajatori fiind vizitați de inspectorii de muncă. Din păcate, și la acest capitol, angajatorii au picat examenul, amenzile aplicate totalizînd 76.000 de lei. La firmele prinse in ofsaid s-a constatat că unele au omis să își instruiască salariații ori le-au făcut un instructaj mai mult formal, nu și-au dotat angajații cu echipamente corespunzătoare de muncă, sau, mai grav, au trecut cu vederea peste controlul medical cerut de legislația muncii.
Din păcate, la acest capitol, al securității și sănătății în muncă, au fost înregistrate și două accidente de muncă, dintre care unul mortal și celălalt soldat cu incapacitatea temporară de muncă a angajatului. „În aceeași perioadă, au fost soluționate 49 de sesizări. Cele mai multe dintre ele, 38 la număr, au avut ca obiect neplata unor drepturi bănești, respectiv salarii, bani pentru concedii de odihnă sau medicale, sporuri. Restul sesizărilor vizau încetarea abuzivă a contractului individual de muncă, neacordarea preavizului legal de către angajator, neîncheierea unui contract de muncă în formă scrisă, precum și refuzul angajatorilor de a elibera diverse adeverințe privind derularea raporturilor de muncă între societatea comercială și salariați”, a declarat Dan Buftea, purtătorul de cuvînt al ITM Bacău.
Lasă un răspuns