• potrivit noii legi a fondului piscicol, pescarii nu au voie să pescuiască decît cu maximum două undițe sau două lansete și nu au voie să prindă mai mult de cinci kilograme de pește
În scopul protejării și conservării fondului piscicol, recent a intrat în vigoare Legea privind fondul piscicol, pescuitul și acvacultura, care încearcă să descurajeze orice tentativă de distrugere a faunei acvatice. Ca element de noutate, prin prezenta lege se înființează Compania Națională de Administrare a Fondului Piscicol, cu personalitate juridică, și care va prelua de la Apele Române licitațiile pentru toate zonele de exploatare piscicolă din județe. Pentru județul Bacău, în acest an, administrarea acestor fonduri piscicole și de vînătoare a fost adjudecată de asociația Vînătorul și Pescarul Sportiv, al cărei președinte este Constantin Șoșu, și care este singura din județ afiliată la ANVPS.
Conform noii legi, cuantumul amenzilor a fost mult majorat, putînd ajunge chiar pînă la 50 de milioane de lei. Cele mai mici sancțiuni contravenționale sînt între 400.000 și 800.000 de lei și se aplică pentru pescuitul fără permis, sau neprezentarea acestui act la control. Pentru pescuitul pe timpul nopții, pentru mai mult de cinci kilograme de pește prins, sau pentru reținerea exemplarelor de pește sub dimensiunile minime prevăzute de lege, amenda este între 800.000 și 1,5 milioane de lei. Aici se pare că vor fi ceva probleme în aplicarea ad-literam a legii, deoarece dimensiunile minime fixate sînt uriașe pentru un pescar flămînd de la noi: 35 de centimetri la crap, 15 centimetri la caras, 25 cm la clean, 50 de centimetri la somn, 40 cm la șalău și știucă, distanță măsurată de la vîrful botului pînă la baza înotătoarei codale. Este puțin probabil ca un pescar care stă toată ziua fără să vadă măcar culoarea peștelui și care prinde, să zicem, un crap de 30 de centimetri, să-și aducă aminte de lege și să-l facă scăpat.
Cele mai frecvente vor fi, se pare, amenzile de 1,2-1,4 milioane de lei, care se aplică pentru pescuitul cu plase sau în perioada prohibită. Amenda poate fi și penală, între 25 și 50 de milioane de lei, și se aplică în cazuri de pescuit electric, cu ostia, japca sau alte obiecte agățătoare, pescuitul reproducătorilor în perioada de prohibiție, procurarea, transportul și comercializarea ilegală a peștelui, icrelor și produselor din pește și furturile din amenajările piscicole. Conform actualei legi, pescuitul recreativ este permis doar în cursul zilei, de la răsăritul și pînă la apusul soarelui, și, pentru apele colinare și de șes, cu cel mult două undițe sau două lansete cu cîte două cîrlige fiecare.
Lasă un răspuns