Consiliile locale din judet trebuie sa achizitioneze echipamente pentru asomarea porcilor ce urmeaza a fi sacrificati de sarbatori, in gospodarii, in scopul consumului propriu. Anul trecut, in judet existau citeva centre unde proprietarii de animale mergeau sa le tranchilizeze inaintea sacrificarii. Acestea erau insuficiente, insa, ca numar, spun reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (DSVS) Bacau, astfel ca, in conformitate cu noile prevederi stabilite la nivel central, din acest an, sarcina de achizitiona echipamente de asomare revine autoritatilor locale.
Acestea au obligatia, totodata, de a stabili si personalul care sa fie instruit, de catre specialistii DSVSA, cu privire la conditiile de aplicar e a actiunii de asomare „Se urmareste, pe termen lung, crearea unei baze materiale detinuta de consiliile locale din judet, dar mai ales educarea propietarilor in a-si taia animalele pentru uzul propriu in conditii optime”, a declarat dr. Sorin Ivanciu, purtator de cuvint DSVSA Bacau. Potrivit acestuia, nerespectarea prevederilor legale se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 1.500 lei – in cazul supunerii unui animal la cruzimi, sau cu sume cuprinse intre 300 si 600 lei – pentru nerespectarea normelor de bunastare a animalelor in timpul taierii. (Madalina ROTARU)
Lasă un răspuns