Federatia Romana de Turism si Ecologie (FRTE), impreuna cu Romsilva, va organiza, pe 10 aprilie, o mare actiune de plantare de puieti, in cadrul programului “Luna sadirii arborilor (15 martie – 15 aprilie), in 15 locatii din tara, printre care si una din judetul Bacau, gratie Clubului de Ecologie si Turism Montan (CETM) “Sandru” din Onesti, membru al FRTE si unul dintre cele mai active ONG-uri din judet. Clubul “Sandru” a ales o zona grav afectata de defrisarile masive, situata pe fosta granita cu Ungaria, acolo unde se vor deplasa peste 200 de voluntari. “Practic, toate asociatiile membre ale FRTE sint angrenate in aceasta actiune, care are ca deviza “Aici, acum, astazi ! Daca nu noi, atunci cine ?” – ne-a precizat Gheorghe Istrate, presedintele CETM “Sandru”. Pina la aceasta ora, am actionat in vederea atragerii de voluntari din licee si scoli generale. Nu mica ne-a fost mirarea cind s-a solicitat mai multe locuri la plantarea de pomi. Ne straduim sa asiguram transportul pina la aproape 80 de kilometri de Onesti, in zona Ghimes, in Muntii Ciucului, foarte aproape de Monumentul lui Emil Rebreanu si Cetatea Rakozi, mai exact pe fosta granita cu Austro-Ungaria. Scopul final este educatia tinerei generatii in spiritul ocrotirii naturii si vizitarea monumentelor istorice mai sus amintite, monumente ce ne amintesc de istoria zbuciumata a acestei zone. Vom fi pe locul unde fratele lui Liviu Rebreanu, Emil Rebreanu, a fost spinzurat in Primul Razboi Mondial. Poate ca acei copaci nu mai exista, pentru ca securile si fierastraiele electrice au fost mai puternice decit razboiul, dar cu siguranta vom gasi bornele de hotar. Am gasit ca parteneri inca doua ONG-uri din Onesti, Eco-Plus Management si Asociatia Pas in Doi. Speram in participarea a peste 200 de voluntari. Poate ca se vor mai gasi si sponsori generosi pentru sustinerea actiunii, care este apolitica si vizeaza doar voluntariatul. Daca sint doritori pentru plantari de arbori, au de plantat 10.000 de puieti ! Este zona cea mai napastuita de pe Valea Trotusului”. Presedintele Clubului “Sandru” a mai precizat ca va oferi diplome de participare la eveniment, sub forma de Atestat in Ecologie, iar sprijinul sponsorilor este necesar, mai ales pentru acoperirea cheltuielilor cu transportul si hrana. (George MARTIN)
administrator a zis
Din motive de costul ridicat pentru transportul celor 200 voluntari pana la Lunca de Mijloc – Valea Boros- Muntele Popoiu- lungimea traseului= 210 km, din care 10+ 10 pe drum forestier, am renuntat la aceasata locatie.
Ni s-a repartizat Ocolul Silvic Caiuti- zona Pralea.
Nu vrem ca un pom plantat pe Muntele Popoiu sa coste mai mult decat daca ar fi plantat de lucratorii silvici sau plantatori de profesie.
De aceea si ideea sa plantam simultan in locatii diferite in functie de zona de unde vin voluntarii!
In loc de 3500-4000lei/ transport, vom plati 1150lei.
Voluntarii vor pleca din acelas loc si la aceeasi ora, doar ca vom merge la o alta locatie.
Aceasta neconcordanta cu cele relatate in ziar, nu afecteaza activitatea, pentru ca ne-am bazat pe voluntarii din Onesti, care s-au inscris cu mult inainte de a se lua vacanta.
Daca se vor gasi persoane care doresc sa vina la asemenea actiuni, sunt asteptate sa ne contacteze prin e-mail ctmsandru@yahoo.com sau sa viziteze http://www.sandru.org
Cu scuzele de rigoare pentru schimbarile din ultimul moment, sperand ca cititorii vor intelege ca actiunea e una in care organizator e un ONG-u si nu a unui trust sau om de afaceri!
Anca a zis
Dealurile plesuve din jurul orasului Targu Ocna n-ar trebui impadurite ?? E o priveliste dezolanta vara cand e seceta si capata culori galben-roscate. Atunci cauti cu privirea verdeata salvatoare de pe Magura . De ce n-am putea vedea paduri si pe aceste dealuri ? Mereu m-am intrebat de ce ocolurile silvice nu au luat nicio masura de reimpadurire si de ce vedem paduri in zari din ce in ce mai indepartate.