De fiecare data dupa ce Curtea Constitutionala decide ca o lege sau o ordonanta este in profund dezacord cu Legea fundamentala, o gasca de aplaudaci se revolta zgomotos impotriva judecatorilor acuzandu-i ca ori sint comunisti, ori sint vinduti Opozitiei, ori ar fi anti-basescieni.
Niciodata, dar absolut niciodata, acesti zgomotosi si agresivi aplaudaci nu se apleaca asupra unei probleme simple: au sau nu au dreptate judecatorii?
Si s-a intimplat de nenumarate ori in anii din urma, cind ordonante care, de exemplu, inlocuiau prevederile Codului Muncii cu un fel de juramint de credinta fata de premier ori cu multele ordonante referitoare la schimbarea sefilor de institutii, ca deciziile Curtii Constitutionale sa nu fie pe placul Puterii insa sa fie corecte din punct de vedere legal. Evident, ca, pentru a masca situatia in care Guvernul a emis acte neconstitutionale, s-a dat drumul la suvoiul de fum al invectivelor si onomatopeelor.
Ultima decizie a judecatorilor, cea referitoare la Agentia Nationala de Integritate (ANI) a fost primita la fel de armata aplaudacilor. Nu conta faptul ca legea de infiintare a ANI cuprinde secvente in dezacord profund cu Constitutia. Nu!
De data asta, alaturi de obisnuitele onomatopee referitoare la judecatori, s-a dat drumul „pe surse” la niste informatii cum ca o parte dintre judecatori urmau sa fie anchetati de ANI pe motiv ca ar detine actiuni la SIF-uri. Desi legea nu-i impiedica sa detina participatii la societati comerciale. Insa, printr-o larga interpretare a actului normativ se poate spune orice.
Nimeni nu spune ca o structura gen ANI nu trebuie sa existe. Dar, la fel ca si alte structuri solicitate de UE, acestea trebuie sa functioneze in concordanta cu Legea fundamentala. Pentru ca, nu-i asa, nimeni nu este mai presus de lege.
Lasă un răspuns