Se zice că, la Anuală, artistul plastic trebuie să aducă lucrarea cea mai bună realizată în acel an. Și de data aceasta, vineri seara, în deschiderea evenimentului, adevăr a grăit Dionis Pușcuță, președintele Filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România, când a afirmat că „această ediție a Anualei este una de forță, care întărește valoarea celor prezenți pe simeze”.
Vernisajul celei de-a 42-a ediții a expoziției anuale, ce adună în ea 65 de lucrări realizate de 60 de artiști plastici băcăuani, a debutat cu un emoțional concert de colinde tradiționale susținut de micuții rapsozi de la Școala Populară de Artă, coordonați de prof. Maria Șalaru, binecunoscuta solistă de muzică populară. Glasurile cristaline ale grupului de colindători au înmuiat inimile celor prezenți la eveniment. Pictorul Aurel Stanciu, prezentatorul din acest an al expoziției anuale, a recunoscut că a rămas fără cuvinte, lucru într-adevăr extraordinar, în fața unei asemenea demonstrații de interpretare tradițională a obiceiurilor de iarnă, remarcând dansul „căpriței” despre care a spus că „așa o capră atât de bine jucată n-am mai văzut de când eram copil”. Revenind la vernisajul expoziției, Aurel Stanciu, prezentatorul „de rezervă” din acest an, a întărit opinia generală afirmând că „este o expoziție bine închegată, chiar dacă adună lucrări realizate în tehnici și abordări diferite”. Franc, cum îl știe toată lumea, Aurel Stanciu a „săgetat” către aripa tânără a filialei, spunând că „de data aceasta, «seniorii» au fost cei care au dat dovadă de curaj și modernitate”.
De altfel, premiile Anualei au fost revendicate de doi artiști plastici aflați în deplină maturitate creatoare. Este vorba de pictorii Ștefan Pristavu, cel care a deschis anul 2013 cu o expoziție care a dovedit că și la 70 de ani poți să vii în fața publicului la fel de proaspăt ca la început, și Silvia Tiperciuc, cea care „tace și face”, după cum o caracteriza Aurel Stanciu, și a cărei expoziție, considerată a fi cea mai bună din acest an, a dovedit că niciodată nu e târziu să te reinventezi. Pentru prima dată, în îndelungata sa istorie, în expoziția anuală au intrat și doi pictori naivi, Catinca Popescu și Ioan Măric. Din păcate, și în acest an, cel care a lipsit a fost publicul, probabil prins în puhoiul de evenimente culturale ce se îngrămădesc la sfârșit de an. Rămâne ca, poate, după ce goana nebună dinaintea sărbătorilor de iarnă se va domoli, iubitorii de iarnă să vină să se refacă în simeza unei expoziții „de forță”.
Liviu MAFTEI
Lasă un răspuns