Criza financiara mondiala a afectat, dupa cum s-a vazut, o buna parte dintre afacerile din România, primii reactionind patronii din constructii, din domeniul auto si din sectorul industriei usoare. Federatia firmelor din industria usoara estimeaza ca 10-15% dintre fabricile din industria textila isi vor concedia angajatii. Din fericire, la nivel local inca nu s-a simtit acest lucru. De exemplu, la fabrica Asco, fosta Confectia, deocamdata, nu se pune problema disponibilizarilor. „Mai intii de toate, noi sintem in plin virf in ceea ce priveste onorarea comenzilor pe care le avem la extern. Anul urmator va fi hotaritor pentru cei mai multi din aceasta industrie, inclusiv pentru noi. Vom vedea cel mai bine cam in februarie-martie, cind se va stabili portofoliul de comenzi pe 2009”, a declarat Bogdan Atanasiu, directorul general la ASCO Bacau.
Se apreciaza ca, la primavara, vor fi mai multi someri, firmele din industria usoara putindu-se gindi de pe acum la o reducere a consumurilor cu 10-15% in anul urmator. „Acum se vede, de fapt, profesionalismul celor care manageriaza o afacere, in industria usoara sau in alte domenii. Dorinta mea, insa, este ca aceasta criza sa nu afecteze deloc personalul direct productiv. Dupa parerea mea, muncitorii din aceasta categorie vor fi ultimii la care se poate gindi un director, cind va fi cazul unor disponibilizari. Nu la fel pot spune despre cei care, sa zicem, plimba hirtii dintr-un loc in altul. Ei nu produc, de fapt, nimic. Or, la Asco, toate disponibilizarile i-au afectat numai pe muncitorii din productie, mai putin pe cei care nu produceau nimic”, a mai spus directorul Atanasiu.
Analistii cred ca anul urmator va fi decisiv pentru cei din industria usoara care mergeau greu pina acum, cel mai probabil acestia nu vor mai rezista pe piata. Se mai apreciaza ca, urmare a acestei crize, preturile la incaltaminte si imbracaminte ar trebui sa se stabilizeze, cum s-a intimplat pe pietele din SUA sau alte tari dezvoltate. Aici, preturile continua sa scada, fenomen bazat pe scaderea consumului. In plus, pe linga concurenta venita din Asia, firmele de confectii mai au de depasit o alta problema, cea a migratiei muncitorilor. Din ce in ce mai putini oameni opteaza sa ramina la aceste firme, in conditiile in care si salariile sint sub nivelul mediu. Asta cu toate ca acestea au crescut cu 20%, in ultimul an. Un angajat din industria usoara ridica lunar o retrbutie de 1.160 de lei, fata de 1.462 de lei salariu mediu brut pe economie.
Lasă un răspuns