În urmă cu numai doua luni s-a stins sculptorul buhusean Constantin Chitigoi. Discret, a fost dus pe drumul fara de întoarcere in vazul multora care stiau ca asista la inmormintarea ultimului artist nativ al orasului.
La groapa l-au aşteptat ingrijitorii cimitirului, nişte oameni a caror munca pare sinistra, întrucitva sint sensibili cind, rostogolind bolovanii peste capacul sicriului, au o stringere de inima. Acum erau mai întristati ca oricind, pentru ca puneau în mormint un prieten.
Nu o singura data ei i-au tinut companie sculptorului, la umbra crucilor, pe cind bietul artist sapa cite o piatra funerara spre a-si face rost de bani.
Ceea ce poate arata cum stiu sa pretuiasca uneori autoritatile locale pe cei care pleaca, lasind în urma lor opere care dainuie peste timp, este faptul ca artistul nu a avut la cap barem o luminare din partea lor. În schimb, au ramas de la el statuile raspindite pretutindeni în oras si chiar în tara.
Despre cele din tara se cunoaste mai putin (se stie de o statuie intitulata „Minerul”, care a fost si poate mai este si acum expusa la Mina Lupeni, iar despre multe altele nu se mai cunoaşte acum nimic). Este însa cert faptul ca orasul Buhusi e plin tot de statui, basoreliefuri si alte astfel de lucrari executate de sculptorul Chitigoi: la Spitalul Orasenesc Buhusi, la Casa de Cultura, la Sala Polivalenta, la Politie, la Colegiul Tehnic Ion Borcea, la Scoala Mihai Eminescu, la unele firme, în unele spatii stradale.
Fata de aceasta situatie, familia face un apel staruitor la toate forurile culturale judetene, la autoritatile locale, la oricine are cunoştinta despre aceste lucrari de arta, sa fie sprijinita pentru a putea fi inventariata si recuperata fiecare lucrare a sculptorului care a muncit toata viata sa pentru comunitate.
În ceea ce-l priveste pe sculptorul Constantin Chitigoi, este de spus ca lumea culturala, adevaratii oameni de cultura l-au pretuit în timpul vietii si îi cinstesc memoria, acum. Multele articole din presa locala sau nationala, precum si prezentarea artistului în „Dicţionarul artei naive din Bacau”, Ed. Pro Plumb, Bacau 2008, semnata de Carmen Istrate Murariu si în Enciclopedia „50 de ani de Arta Naiva în România”, semnata de Costel Iftinchi si lansata pe 29 Octombrie, la Bucuretti, argumenteaza valoarea operelor lui Constantin Chitigoi, multe dintre ele luind-o pe drumuri fara întoarcere, odata cu artistul.
Pictorul marginean Ioan Maric se numara printre cei care iau pozitie fata de aceasta situatie, oferind, după spusele sale, sprijinul pentru familie. (Aurel V. ZGHERAN)
Costel Pletosu a zis
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Un mare artist de o mare modestie!