Câștigătoarea actualei ediții a „Salonului de primăvară al Artei Naive” este băcăuanca Salomeea Andronic. Pictura cu care a câștigat este inspirată dintr-un fapt real. Bacăul a avut parte de vizionarea în premieră a lucrării de artă „Tapis-Jardin”, unul din produsele proiectului cultural internațional „Langages de végétal en Europe”.
Dacă primăvara pare un vis îndepărtat în acest sfârșit de săptămână, în galeria Muzeului de artă contemporană din cadrul Centrului de Cultură „George Apostu” de pe strada Crângului ea este în toată puterea ei prezentă prin exploziile de culoare și limbaj artistic ce-au invadat simeza celei de-a XXII-a ediții a „Salonului de primăvară al Artei Naive”, eveniment ce s-a desfășurat într-o fericită coincidență odată cu finalizarea etapei românești a proiectului european „GRUNTVIG Langages du végétal en Europe”, proiect ce a reunit oameni de cultură din Portugalia, Italia, Spania, Belgia, Franța și România. Vizitatorii străni, membri în cadrul acestui proiect cultural, au fost profund impresionați de valoarea ridicată a Salonului și, mai ales, de gestul darnic al organizatorilor care le-au oferit, într-un cadru festiv, cadouri sub formă de albume și lucrări de artă naivă semnate de pictorul Ioan Măric. Părerea unanimă a fost că ediția din acest an a Salonului este o reușită pe toate planurile și, dacă ar fi să rezumăm toate comentariile într-o singură frază, cea mai cuprinzătoare remarcă ar fi cea a unei fetițe de nouă ani care, privind la tablouri, a exclamat: „Parcă am fi într-o poveste de Ion Creangă!”
Anul acesta, marele premiu al Salonului i-a revenit băcăuancei Salomeea Andronic, o veterană a acestui fenomen artistic, cu multe alte premii la activ. Vădit emoționată, ea a primit premiul din mâinile senatorului Dragoș Luchian, prezent și el la acest eveniment. Despre artistă, criticul de artă Iulian Bucur – președintele juriului din acest an – a declarat că „este o forță vie a acestui gen de artă plastică, cu o capacitate narativă debordantă”. De altfel, tabloul cu care Salomeea a câștigat marele premiu povestește un fapt real trăit chiar de artistă. „Astă iarnă, într-o seară, m-o pus bărbatu-miu de-am urcat în podul grajdului fiindcă pârâiau lemnele sub greutatea omătului. Eu i-am zis: «Unde mă trimiți, măi omule, să fac eu, femeie bătrână, în toiul nopții, treabă de bărbat? Las’ pe dimineață …». Nici n-am apucat să zic asta că deodată o căzut grajdu’ pe mine. Noroc că un lemn din acoperiș m-o împins de-am căzut cu capu’n zăpadă și, cu voia lui Dumnezeu, am scăpat fără nicio zgârietură. Apoi, această pățanie nu mi-a dat pace și m-am trezit în miezul nopții să pictez toate prin câte am trecut” ne-a povestit, mai târziu, câștigătoarea marelui premiu.
Festivitatea de deschidere a Salonului a fost presărată cu momente artistice prezentate de membrii Ansamblului folcloric „Busuiocul”. La final, directorul Centrului de Cultură „George Apostu” Geo Popa i-a invitat pe toți cei prezenți să participe la instalarea lucrării de artă „Tapis-Jardin”, unul dintre produsele finale ale proiectului european „Langages du végétal en Europe”, expus în premieră absolută la galeria Centrului din Bacău. În acorduri de muzică populară moldovenească, piesă cu piesă a fost compus acest covor-grădină de către participanți și invitații lor, iar, la sfârșit, toți cei prezenți s-au prins într-o horă, închizând în acest cerc tradițional două evenimente culturale menite să unească prin diversitatea lor. (Liviu MAFTEI)
Lasă un răspuns