In colectia mea cu oameni frumosi sufleteste, pe care am inceput sa mi-o fac in gind de cind lumea a devenit foarte urita, din spatiul cultural bacauan se afla deocamdata Octavian Voicu, poetul care a trait „cu iubire” si a lasat mostenire aceasta vorba ca o lectie de viata, si pictorul Ilie Boca, pe care nu l-am vazut niciodata uritindu-se de lucruri lumesti, impaciuitor si generos ca un parinte, pregatit mereu sa-ti dea amanunte despre istoria artei românesti, ca si cum in interiorul sau firul acestei povesti se deapana necontenit.
Simbata, 21 februarie, Ilie Boca va implini 72 de ani. In intimpinarea acestui eveniment, Muzeul de Arta din Bacau a invitat artisti plastici, critici de arta, muzeografi, jurnalisti, elevi la un dialog cu Ilie Boca, o intilnire amicala, moderata de Geta Barbu, in care parintele artistilor bacauani a vorbit despre inceputuri, in timp ce miinile sale desenau parca in aer cuvintele rostite. Nu intimplator, din cuvintul invitatilor nu au lipsit vorbele „de la Ilie Boca am invatat…” iar pictorul Aurel Stanciu a concluzionat: „Ilie Boca a fost un fel de liant”. „Timpul nu se repeta, fiecare clipa e unica si trece cu o viteza ca nici nu-ti dai seama. Pina nu demult, prin anii ’60, eram tineri artisti, aveam planuri marete, voiam sa construim o filiala in care sa ne afirmam, voiam ateliere, nu aveam unde locui, stateam in gazda, eram destul de artagosi la inceput. (…) Intr-un fel, visurile noastre s-au implinit”. Intilnirea a avut loc in cadrul oferit de o expozitie inedita cu lucrari ale artistului aniversat, tablouri din patrimoniul Muzeului, realizate de Ilie Boca cu mai bine de 40 de ani in urma. Expozitia va ramine deschisa pe tot parcursul anului. Intilnirile cu Ilie Boca vor continua in cadru si mai restrins. Muzeografii bacauani il vor provoca pe artist la marturisiri despre creatia sa, iar rezultatul dialogurilor ar putea fi un film sau o carte despre Ilie Boca.
Parascan Gheorghe a zis
Am inteles, sa traiti!
Dar mai multa grija la realitatea artistica bacauana. Nu aveti deloc informatii reale despre istoria locului…
irimia a zis
Nu ar putea muzeografii bacaoani sa-l provoace pe dl artist sa marturiseasca si sa ne spuna numele celor pe care i-a turnat la secu ,oameni care au suferit de pe urma tradarii lui..Dl.Stanciu ,de ce nu spuneti ceea ce stiti de fapt?