• toți banii încasați de băcăuani drept salariu pe luna decembrie ajung în aceste zile în buzunarul comercianților • marile supermarket-uri, dar și micile chioșcuri de cartier au devenit, practic, neîncăpătoare • în piețele agroalimentare prețurile produselor lactate și ale verdețurilor de pe tarabe aproape că s-au dublat față de săptămînile trecute
Febra pregătirilor pentru marea Sărbătoare a Crăciunului și petrecerea de Revelion a scos din case aproape toată populația Bacăului. Chibzuiți pînă mai ieri în cheltuirea banilor, băcăuanii dovedesc în aceste zile o poftă nebună pentru cumpărături. Nu există magazin, indiferent de mărime sau profil, de la supermarket-uri pînă la micile chioșcuri de cartier, unde clienții să nu se înghesuie să cumpere aproape orice lucru care le iese în cale – de la ornamente pentru brad și produse alimentare pînă la cele mai scumpe produse de folosință îndelungată. Reprezentanțele firmelor de produse electronice au vînzări record în aceste zile, la raioanele cu articole pentru copii produsele nu stau mai mult de cîteva ceasuri pe rafturi, iar din magazinele cu profil alimentar nu există client care să iasă fără să aibă sacoșele doldora. Cei mai fericiți par a fi comercianții, care reușesc să își transfere în buzunar economiile, primele de Crăciun și aproape toți banii cîștigați de băcăuani drept salariu în luna decembrie, eventual și economiile lor.
Nu numai magazinele sînt luate cu asalt în aceste zile de cumpărători. Mii de băcăuani se călcau ieri în picioare în Piața Centrală sau în Piața Sud. „În fiecare an este așa o aglomerație în preajma sărbătorilor. Majoritatea gospodinelor preferă să își facă aprovizionarea în ultima clipă pentru a avea pe masa de sărbători produse cît mai proaspete”, spune Ovidiu Băncilă, directorul Direcției Administrația Piețelor din cadrul Primăriei Bacău. La mare preț erau ieri smîntîna, laptele dulce și brînzeturile de orice fel, de la brînza proaspătă de vaci pînă la cașcaval și brînză topită. Precupețele au simțit repede pulsul pieții și au ridicat prețurile față de cele practicat săptămîna trecută. Potop de lume a dat năvală și la raioanele de carne, unde galanterele se goleau din jumătate în jumătate de oră. Și aici carnea proaspătă, de porc sau de vită, tocată sau nu era preferată în locul salamurilor sau conservelor din carne. Nici legumicultorii nu au stat degeaba în aceste zile. Oferite la legătură sau la kilogram, trufandalele au înverzit tarabele, însă prețurile destul de pipărate îi făceau pe cumpărători să facă de mai multe ori ocolul prin piață și să cumpănească mult înainte de a cumpăra o salată verde, o legătură de pătrunjel sau de mărar verde. O lăgătură făcută din trei patru fire de mărar sau pătrunjel era „prețuită” de precupeți la cinci-șase mii de lei, iar o salată verde nu puatea fi cumpărată mai ieftin de zece mii de lei. Și prețul fructelor și legumelor din import a crescut binișor în aceste zile. Chiar dacă sînt mai mult decît necesare pentru masa de sărbători și oricît de apetisant ar arăta ele în galantare, puțini sînt cei care se îndură să dea 40.000-50.000 de lei pe kilogramul de roșii, 30.000-40.000 de lei pe kilogramul de castraveți sau 75.000-80.000 pe cel de ardei sau vinete. Greu accesibile pentru puterea noastră de cumpărare sînt și fructele din import. Kilogramul de struguri, de exemplu, costă nici mai mult nici mai puțin decît 80.000- 100.000 de lei, și cam tot atît costă și kilogramul de pere de import. Ceva mai rezonabile sînt prețurile bananelor și citricelor, care s-a oprit undeva între 35.000 și 40.000 de lei. Nici prețul merelor nu este prea mic. După mărime și soi, un kilogram de mere poate fi cumpărat cu 12.000-20.000 de lei. Cum pînă la Crăciun mai sînt trei zile, este de așteptat ca aceeași aglomerație să fie întîlnită prin piețe și magazine și în următoarele zile.
Nebunie la „Flanco”
Băcăuanii care trec zilele acestea prin dreptul magazinului „Flanco”
au toate șansele să retrăiască momentele de dinainte de ’89, cînd
trebuia să stea la coadă pentru orice. Rîndul de oameni care,
aproape zi de zi, așteaptă cuminți pentru a putea să-și ia porția
civilizație sub forma unui televizor, a unei mașini de spălat sau a
unui aspirator, e la fel de real ca în urmă cu 14 ani. Singura
diferență e că, acum, nimeni nu-i obligă pe băcăuani să stea la
coadă, în condițiile în care alte magazine de electrocasnice „plîng”
după cumpărători. „Stau de o oră, dar dacă tot mi-am făcut actele
pentru «Flanco», stau aici. Vreau să-mi iau un televizor și o mașină
de spălat. Televizorul îmi trebuie, pentru că cel care l-am luat anul
trecut la mîna a doua mi s-a stricat, așa că o să-mi fac singur un
cadou”, spune unul din cei aproximativ 30 de oameni care, vineri,
așteptau în fața magazinului „Flanco” și care s-a recomandat
Avram. În momentul în care doi-trei oameni ieșeau din magazin,
alții le luau locul și tot așa, însă nimeni nu părea a avea ceva de
obiectat. Singurii care puteau intra fără restricții erau cei care
doreau să-și plătească ratele. Numărul mare al acestora și spațiul
destul de mic al magazinului i-a făcut pe cei de afară să înțeleagă
că nu ar fi avut nimic de cîștigat dacă ar fi intrat toți odată. De altfel,
lipsa de spațiu și avalanșa de cumpărători au fost singurele motive
care au dus la apariția cozii de afară. Coadă care, din punct de
vedere contabil, a avut ca efect, potrivit șefului de magazin, Gelu
Tănase, o creștere a vînzărilor cu aproximativ 30-40%, deși numărul
cumpărătorilor aproape că s-a dublat. „Numărul cumpărătorilor s-a
dublat, dar vînzările nu au crescut în același ritm, pentru că nivelul
maxim al ratei nu trebuie să depășească o treime din salariul net al
beneficiarilor de credit. Este o prevedere nouă, impusă de banca cu
care lucrăm. Dacă rata ar fi putut fi, ca pînă acum, jumătate din
salariu, ar fi fost excelent, dar nu e rău nici așa”, ne-a declarat Gelu
Tănase. Cu toate acestea, băcăuanii dau năvală la „Flanco” și, cu
siguranță, sitauația nu se va schimba pînă după Sărbători. (Elena SOLOMON, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns