• producția de pe mii de hectare de teren agricol s-a dus pe apa sîmbetei în urma furnunilor care s-au abătut de cîteva zile asupra mai multor comune din județ • dacă agricultorii afectați de grindină ar fi avut culturile asigurate ar fi putut primi despăgubiri de pînă la 85% din valoarea producției •
Sute de hectare de vii, livezi și culturi agricole distruse, zeci de copaci doborîți la pămînt, localități rămase preț de cîteva ceasuri, fără curent electric, poduri și podețe stricate și kilometri de drumuri comunale înglodate în mocirlă. Acestea sînt urmările ploilor și grindinei căzute în ultimele zile în majoritatea zonelor din județ. Cele mai afectate au fost comunele Răchitoasa, Motoșeni și Glăvănești, unde, preț de aproape o jumătate de oră, grindina a culcat la pamînt tot ceea ce a întîlnit cale. După ce și-au văzut toată munca de o vară dusă pe apa sîmbetei, țăranii și-au luat gîndul că vor primi vreo despăgubire sau că le va întinde cineva o mînă de ajutor. Ioan Apostol, primarul din Filipești, recunoaște că sînt puține șanse ca cei care au avut culturile agricile afectate să primească vreo despăgubire bănească. „Nu prea există cadrul legal pentru a putea fi acordate aceste despăgubiri. Mai ușor ar fi fost dacă terenurile afectate de calamități erau asigurate”, mai spune primarul din Filipești. De aceeași părere este și Nicolae Cartas, inginer agronom în cadrul Centrului Agricole din comuna Motoșeni. „Părerea mea este că vom aștepta degeaba să primim sprijin de la stat. Nu cred că Guvernul are un sac de bani pe care să îl verse ori de cîte ori cade grindina în vreun județ din țară. Oamenii nu s-au învățat încă să își poarte singuri de grijă. Să fie prevăzători și să își asigure culturile agricole așa cum se întîmplă în orice stat civilizat din lumea asta”, mai spune inginerul Cartas. El ne-a mai povestit cum încearcă să îi convingă pe toți cei care îi trec pragul cît de utilă ar fi o astfel de asigurare. ” Măi oameni buni, le zic de fiecare dată, nu trebuie să plătiți decît cîteva sute de mii de lei pe an. La prima vedere par bani mulți, dar dacă, Doamne ferește, dă peste cine așa o nenorocire, nu ești salvat? Chiar dacă nu primești toți banii, măcar 85% din valoarea producției tot o primești”, mai povestește inginerul Cartas. Întîmplarea face ca în comuna Motoșeni să fi fost, totuși, cîțiva săteni care i-au ascultat sfatul și și-au încheiat contracte de asigurări. „Nu vă vine să credeți, dar taman celor care și-au încheiat asigurări nu le-a atins grindina nici măcar un fir de porumb sau de grîu. Rău, totuși, nu le-a prins asigurarea. Au stat liniștiți cînd au văzut că se apropie furtuna și nu le-a tremurat inima în ei că vor fi aduși la sapă de lemn”, mai spune Nicolae Cartas. Și Costică Bălan, primarul comunei Glăvănești, este convins că nici un localnic ce a avut culturile afectate de grindină nu va primi nici un leu de la nimeni. „Vom încerca să îi sprijinim cum o să putem, însă este greu de spus dacă vor primi despăgubiri cîtă vreme nu au avut asigurate culturile agricole”, mai este de părere primarul Bălan.
Orice cultură poate fi asigurată
Oricare ar fi societatea de asigurare la care apelează agricultorii prevăzători, ei vor fi lămuriți că își pot asigura culturile de cereale, plantele tehnice, culturile de legume și cartofi, plantele medicinale și aromatice, culturile furajere, rodul viilor, pomilor fructiferi și hameiului. Pe bază de clauză specială pot fi cuprinse în asigurare: serele și culturile din sere, plantațiile de căpșuni, arbuști fructiferi, plante ornamentale și decorative. Riscuri generale pentru care agricultorii pot primi despăgubiri sînt: incendiu, ploi torențiale, furtună, grindină, alunecare sau prăbușire de teren, îngheț timpuriu de toamnă, îngheț tîrziu de primăvară. Pentru asigurarea culturilor agricole, rodului viilor, pomilor fructiferi și hameiului despăgubirile se plătesc după evaluarea daunelor și pot acoperi, după caz, cheltuielile legate de execuția lucrărilor agricole sau valoarea integrală sau parțială a producțiilor care s-ar fi putut obține în condiții normale de pe acele terenuri. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns