Legea 381/2002, care reglementează sprijinul acordat de Guvern producătorilor agricoli afectați de calamitățile naturale de tip „catastrofă” a schimbat radical concepția producătorilor agricoli față de sistemul asigurărilor. În principal, actul normativ prevede că agricultorii nu vor mai beneficia de despăgubiri decît dacă și-au făcut anterior asigurări standard pentru riscurile obișnuite. Prin aplicarea Legii 381/2002, de la bugetul de stat sînt acoperite pagubele provocate de următoarele fenomene naturale și boli care generează calamități: secetă, inundații, ploi de durată, temperaturi extrem de scăzute, sub limita de rezistență a plantelor, stratul gros de zăpadă, topirea bruscă a zăpezilor, băltiri, furtuni puternice, alte dezastre și catastrofe, precum și boli care generează pierderi mari la efectivele de animale. Despăgubirile sînt fi acordate de stat numai pentru culturile din zonele declarate de Guvern ca fiind calamitate. Pentru a beneficia de despăgubiri, condiționate prin lege de asigurarea riscurilor standard, Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor agreează societățile AGRAS, ASIROM și ALLIANZ ȚIRIAC ASIGURĂRI. De asemenea, Guvernul a subvenționat cu 20 de procente primele pentru riscurile standard (grindină, ploi torențiale, furtună, înghețuri tîrzii de primăvară, înghețuri timpurii de toamnă, alunecări și prăbușiri de terenuri cultivate, incendii din cauze naturale. Pentru animale, păsări, albine și pești, riscurile standard sînt boli ghirurgicale, obstetricale și interne, accidente provocate de meteorizare acută, atacul animalelor sălbatice, leziuni interne provocate de înghițirea unor obiecte, distocia, incendiu, trăznet și furtună. Subvenția de 20 la sută din primele de asigurări este acordată de stat pentru culturile de importanță națională (grîu, floarea soarelui, soia, sfecla de zahăr, vii nobile, livezi intensive) și pentru bovine.
Termenul limită pentru asigurările agricole este 31 mai 2003, pentru culturile de primăvară și plantații. Valoarea primelor pentru o asigurare standard diferă la cele trei societăți agreate de Guvern, dar nu foarte mult. Cel mai semnificativ calcul al unei asigurări standard este, pentru agricultori, echivalentul în producție: pentru un hectar de grîu, prima de asigurare reprezintă echivalentul a 75-100 de kilograme de grîu, iar pentru o vacă, producția sa de lapte pe șase zile.
De asemenea, Emil Munteanu, directorul AGRAS Bacău spune că un imbold important dat asigurărilor agricole îl va reprezenta și recenta modificare a legislației privind arendarea (L.16/1994 și L.65/1998). Punctele de interes cuprinse în noua prevedere sînt introducerea în contractele de arendare a unor clauze privind obligativitatea asigurării bunurilor agricole în vederea recuperării daunelor provocate de calamități naturale, încheierea asigurării fiind exclusiv în sarcina arendașului. Contractele de arendare, încheiate în scris și înregistrate la consiliile locale, vor include obligativitatea plății arendei, aceste documente avînd valoare de titlu executoriu. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns