• cu această ocazie se vor face avansări în grad, iar polițiștii merituoși vor primi recompense bănești
Pentru polițiștii din întreaga țară, astăzi este zi de sărbătoare. Cu
prilejul „Zilei Poliției”, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție
Bacău va avea loc o ședință festivă, în timpul căreia va fi citit
mesajul ministrului de Interne și vor fi anunțate înaintările în grad. Evenimentul de astăzi este cu atît mai important cu cît acesta este primul an după ce polițiștii au intrat într-un amplu proces de demilitarizare și descentralizare, desfășurat în cadrul reformei demarate de Ministerul de Interne.
Demilitarizarea celor peste 60.000 de cadre M.I. a avut ca prim
efect nu numai schimbarea gradelor militare cu noile grade
profesionale, folosite înainte de 1940. Subofiterii au devenit agenți, sublocotenenții au devenit subinspectori, locotenenții – inspectori, căpitanii – inspectori principali, maiorii – subcomisari, locotenent-coloneii – comisari, coloneii – comisari-șefi, iar generalii – chestori. Un alt pas în noua organizare a poliției l-a reprezentat adoptarea Codului Deontologic, potrivit căruia polițiștii pot fi recompensați pentru orele de muncă prestate, dar nu pot participa la greve, mitinguri sau demonstrații. În schimb, ei pot constitui asociații cu caracter profesional, științific, umanitar sau sportiv.
Interesele polițiștilor pot fi promovate prin Corpul Național al Polițiștilor, ca persoană juridică de drept privat. Reglementările stricte, prevăzute de noua Lege a Poliției, sînt dublate de acordarea unor puteri și drepturi sporite. În cazuri de legitimă apărare, polițiștii pot trage fără somație, dacă sînt atacați prin surprindere, iar armele de foc le pot folosi fără foc de avertisment după somație. Dacă polițistul a ucis suspectul pentru a salva viața altor persoane, nu va fi învinuit de omor. Polițiștii sub acoperire și informatorii vor fi folosiți sub protecție deplină pentru culegerea de informații în vederea obținerii de probe în procesul penal. Informatorii vor fi recompensați, garantîndu-li-se, de asemenea, ca și martorilor, anonimatul.
Conform aceleiași legi, polițiștii vor avea dreptul să își cumpere o
locuință cu ajutorul statului în localitatea în care își are sediul
unitatea la care sînt angajați. Cadrele care au mai mult de zece
ani în M.I. își vor putea cumpăra locuințele de serviciu. Pentru
stimularea lor, pentru capturile făcute, vor primi prime, care nu vor
depăși însă unu la sută din valoarea capturii.
39 de ofițeri și 56 de agenți vor fi avansați în grad
Printr-un ordin al ministrului de Interne, astăzi vor fi avansați în grad, la termen, 35 de ofițeri și 42 de agenți din IJP Bacău, precum și un ofițer și trei agenți de la Poliția TF. Prinntre aceștia din urmă se numără și Ionel Mirica, șeful Serviciului Județean al Poliției Transporturi Feroviare, care a fost avansat la gradul de comisar.
Pentru rezultate deosebite în activitate au fost avansați înainte de termen trei ofițeri și zece agenți de la IJP Bacău și un agent de la Poliția TF. Singurii ofițeri băcăuani avansați înainte de termen sînt Ionel Rusu, prim adjunct al șefului IJP, care a devenit comisar șef, în timp ce Daniel Fetecău, de la Serviciul de Ordine Publică, și Gheorghe Horgan, de la Biroul Criminalistic al Poliției municipiului Bacău, au fost avansați la gradul de comisar. Totodată, de ziua lor, mai mulți polițiști care s-au evidențiat anul trecut în muncă vor primi premii în bani. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns