– 7169 de elevi intra in clasa I, in judetul Bacau – aproape noua mii de elevi si prescolari din judet vor invata in unitati fara autorizatie sanitara – inspectorul scolar general bacauan transmite un avertisment directorilor de scoli cu procente mici de promovare a examenului de bacalaureat
Anul scolar 2011 – 2012 care incepe astazi vine cu numeroase schimbari care ii va afecta atit pe elevi, cit si pe cadrele didactice. Prioritatile Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului sint reducerea absenteismului, prin organizarea unor lectii mai atragatoare, evaluarea, prin testari initiale si finale, ca scop de orientare si optimizare a invatarii, si imbunatatirea competentelor de lectura, directive transmise inspectoratelor scolare si institutiilor de invatamint printr-o „foaie de parcurs”.
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Bacau recunoaste ca nu va fi un an usor pentru cadrele didactice, care trebuie sa se adapteze din mers schimbarilor. „Oamenii pur si simplu trebuie sa-si schimbe intreaga mentalitate privind abordarea actului educational, vor trebui sa-si particularizeze toata masurile privind fiecare elev in parte. Vor avea fise de evidenta a fiecarui elev. Munca la catedra va fi destul de grea. Factori de risc pot aparea in colaborarea dintre unitatea scolara si autoritatea locala. Din acest an, deciziitiiile privind scoala se vor lua in Consiliile de Administratie care vor avea avea in structura o treime parinti, o treime profesori, o treime autoritati locale”, a declarat Florin Lazar, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.
In cadrul unei conferinte de presa de la sfirsitul saptaminii trecute, seful ISJ i-a amenintat voalat cu pierderea posturilor pe directorii unitatilor de invatamint care „nu vor reusi sa stimuleze resursa umana” in noul an scolar pentru cresterea procentelor de promovare a examenului de bacalaureat. „Sint unitati scolare in care ii apreciez foarte mult pe directori pentru partea de organizare, de gospodarire, scoala arata extrem de bine, are un camin foarte bun, are o cantina foarte buna, dar nu reuseste sa-si mobilizeze resursa umana astfel incirt progresul elevului sa fie cuantificat si din pacate eu un manager de acest tip nu-l prefer”, a punctat inspectorul general Florin Lazar.
Judetul Bacau porneste in incercarea de aplicare a unei noi viziuni in educatie cu 7485 de cadre didactice si 108.735 de elevi si prescolari, dintre care 7169, in clasa I. Primul semestru se va incheia pe 23 decembrie 2011, cind se va intra intr-o vacanta de iarna cu o saptamina mai lunga decit in anii precedenti. Cadrele didactice si elevii se vor reintoarce la cursuri abia pe 15 ianuarie 2012. O scurta vacanta vor mai avea, in intervalul 22 – 30 octombrie, clasele primare si grupele de gradinita.
Conducerea ISJ atentioneaza directorii de scoli ca activitatile festive de astazi, de deschidere a nului scolar 2011 – 2012, ar trebui sa se rezume la intervalul orar 9.00 – 10.00, urmat de programul normal de cursuri. Informatia este contrazisa de unele scoli care au programat momentul festiv de deschidere dupa ora 10.00.
Manuale in valoare de 564 mii lei
Conducerea ISJ spune ca toti elevii din invatamintul obligatoriu vor avea pe banci astazi manuale gratuite. Copiii de clasa I vor primi toate manualele noi, in timp ce elevii din celelalte clase va rebui sa se multumeasca si cu exemplare utilizate de colegii in anii anteriori. Pentru anul scolar 2011 – 2012 Bacaul a primit 166 de mii de manuale noi, in valoare de 564 de lei.
8842 de elevi si prescolari vor invata in unitati scolare neautorizate sanitar
Aproape noua mii de elevi si prescolari din judetul Bacau vor pasi astazi in unitati scolare fara autorizatie sanitara de functionare, fara apa potabila sau canalizare, cu grupuri sanitare inadecvate, cu spatii aflate inca in curs de reparatii sau cu spatii improprii pentru invatare (un numar mult prea mare de copii in raport cu metri cubi de aer din sali).
In astfel de situatii se afla structuri ale unor institutii de invatamint, precum Gradinitele nr. 5 si nr. 3, subordonate Scolii „Mihail Andrei” din Buhusi, sau Gradinita „Prichindelul”, structura a Scolii „Alexandru Sever” din Moinesti. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Bacau se arata insa optinista in privinta procentului de unitati scolare din judet care incep noul an scolar cu autorizatia sanitara de functionare la zi. Conform datelor oferite de ISJ Bacau, 91, 8 la suta dintre cele 914 unitati scolare din judet, incep cursurile in conditii sanitare corespunzatoare.
„In procesul educational vor intra luni, 12 septembrie, 108.735 de elevi si prescolari, dintre care 99903 mii vor invata in unitati autorizate sanitar. Este pentru prima data dupa Revolutie cind avem un procent de peste 90 la suta. In 2010, a fost 87 la suta. Avem o crestere de care eu sint multumit. Asta s-a intimplat pentru ca s-au implicat autoritatile locale, care au asigurat in primul rind igenizarea spatiilor”, a declarat inspectorul scolar general bacauan. Din cele 914 de unitati scolare din judet, 189 au personalitate juridica, 720 sint structuri si cinci sint unitati cu invatamint special.
Cei mai multi suplinitori si pensionari au ajuns in scoli din stinga Siretului
„Nicio persoana care la concursurile de titularizare si suplinire nu a obtinut minim 5.00 nu va preda in acest an scolar. Au existat foarte multe solicitari din partea celor cu note sub 5 care isi doresc sa lucreze la catedra, unii dintre ai au si lucrat in alti ani. Daca pretindem elevilor sa obtina nota de trecere, cu atit mai mult trebuie sa pretindem si profesorilor lor sa fie capabili sa obtina acel minim 5 pentru a putea sa intre in sistem”, a comunicat Teodora Craus, inspectorul general adjunct al ISJ Bacau.
Din cele 7485 de cadre didactice angajate in anul scolar 2011 – 2012 in unitatile de invatamint din judet, 5421 (72, 42 la suta) sint titulari 1195 (15, 96 la suta) sint suplinitori calificati, cu medii sub 7 la concursurile de titularizare sau suplinire dar cu studii corespunzatoare postului, 148 (1, 97 la suta) sint suplinitori necalificati (care predau alta disciplina decit cea pentru care sint calificati), 144 (1, 92) sint pensionari si 53 (0, 70 la suta) fac parte din categoria cadreor didactice asociate.
Dintre acestea 523 de norme sint distribuite la plata cu ora. Reprezentantii ISJ spun ca problemele cele mai mari de a gasi personal calificat a fost in cazul disciplinelor pentru minoritati dar si pentru unitatile de invatamint greu acesibile, din stinga Siretului.
„La limba maghiara, de exemplu am avut probleme cu asigurarea de cu personal didactic calificat sau in anumite cazuri, cum ar fi invatamintul in limba rromani, nu am avut candidati care sa se poata inscrie la concurs, dar le-am acordat postul pentru ca erau de etnie rroma si stiau bine limba rromani. Am acceptat suplinitori necalificati si pentru unele localitati din stinga Siretului, unde nu vor sa mearga cadre didactice calificate, din cauza distantei fata de Bacau”, a explicat inspectorul scolar general adjunct Teodora Craus. (Laura HUIBAN)
alinadiaconu2003 a zis
Ce avertismente mai da seful Isj?Asta sa puna ….la munca …. nu la dat indicatii!
George de Podoleni a zis
Gata vacanţa! Sună clopoţelul!
A venit şi toamna. Mulţi o aştepta ca pe o izbăvire, alţii, mai puţini, ca pe un bilanţ, doar toamna se numară bobocii! Omul de la ţară aşteaptă acest anotimp cu mânecile suflecate până la cot, de acum şi până la prima zăpadă el nu va mai cunoaşte odihnă. Dar, va avea timp şi de odihnă, pe lumea cealaltă! Deja aerul este plin de parfumuri de fructe coapte ce vin dinspre livezile cocoşate de atâtea roade unde mai roiesc, încă, hărnicuţele albine, dar şi trântorii de bondari. Podgoriile trimit spre noi dulcele aninos de musturi, dătătoare de energie si veselie, dar un pic mai târzior, când se vor înăspri! Când se va putea face şi păstrama de oaie… Simt cum îmi lasă gura apă! Dar, cel mai mult aşteaptă toamna copiii! Că s-au săturat de vacanţa mare, s-au săturat şi de calculator, s-au săturat şi de joacă, le e dor de carte! Da, nevoie mare! Parcă la ce mai este bună cartea?! Când totul găseşti pe internet! Cine mai are timp să citească o carte? Nici profesorii, că sunt ocupaţi cu păstrarea locurilor de muncă… Au început să se dea în ’’gât’’, unul pe altul, că ăla face meditaţii şi el nu, că el are conştiinţă de dascăl, ălălaltul are 2 magazine şi vine la şcoală doar pentru bani de ciorapi şi de ţigări, şi tot aşa… Că se fac reduceri ca să putem depăşi criza! Elevii vor asista neputincioşi, dar vor trage învăţăminte, că demagogia este la ea acasă, la români, că cei dintâi care ar trebui să-şi aducă contribuţia la salvarea naţiei ar fi intelectualitatea, dar s-au dus vremurile când erau respectaţi de norodul truditor, acum caută şi ei metode şi chichiţe să supravieţuiască într-o tranziţie care se anunţă infinită! Deci copiii vor fi nerăbdători să ajungă la şcoală, dar ce vor găsi? Multe şcoli încă nu au fost reparate, nu au fost zugrăvite, nu au fost refăcute acoperişurile, nu au fost reabilitate dpdv termic şi costurile vor depăşi, la iarnă, posibilităţile decente ale plătitorului. Dar, pe cine interesează asta? Directorul are grijă, mai întâi, să-şi facă ceva îmbunătăţiri pe la casa lui, ba un geam termopan, ba o uşă mai acătării sau să-şi zugrăvească ultimele două camere pe care nu şi le-a permis să le platească din salariu. Că doar va trebui să facă recepţia şi nu va semna până nu se va alege şi el cu ceva! ’’Şcoala mai poate să mai aştepte, ce e atâta grabă, că nu dă nimeni ghes să se omoare cu cartea! Ce dacă o să fie frig? Mai pun ei o haină groasă, ce-mi păsa mie de profesori sau de elevi?! Mi-am făcut o gaşcă în jurul meu care mă susţine, e drept că şi eu am fost domn cu ei, le-am dat salar de merit, deşi nu merită nici salariul de drept, mai închid un ochi când se trec la ore suplimentare, ce să faci dacă asta e politica?! Cine poate, oase roade! Cine nu, nici carne moale! Ar trebui să-mi fie ruşine, dar am şi eu casă mare, maşină de întreţinut, am şi o secretară tânără cu metabolismul sănătos, toate astea costă, salariul trebuie să meargă în casă, altfel am pus-o cu nevastă-mea!’’
Şi uite aşa, elevii se vor întâlni unii cu alţii, se vor săruta, vor povesti pe unde au fost în vacanţă şi ce au făcut, se vor studia unii pe alţii, se vor admira, se vor pizmui, vor trage cu ochii la hainele de firmă pe care le îmbracă cei înstăriţi, vor arunca ocheade pe furiş la telefoanele mobile de ultimă generaţie ţinute, ostentativ, în mână de fiica nu ştiu cărui procuroriu sau nu ştiu cărui mare patron de buticuri.Vor admira maşina nou-nouţă a lui ’’beizadea’’, consilier sau mare şef în PNL sau PD-L, vor asculta dotările de ultimă clasă: CD performant, cu amprentă digitală, antiradarul digital, GPS-ul care îl duce cu ochii închişi unde vrea muşchii lui, pilotul automat… Nu uită să precizeze ca preţul este undeva peste 60 000 de euro, bani pe care nu vor putea să-i strângă toate neamurile la un loc în nici 20 de ani ale multora dintre noi! Tinerele domnişoare, de acum, se vor fi anunţat deja la o primă plimbare cu ’’don Juan de Mercedes’’ pentru care se şi grăbesc să-i între în graţii ! Dar cei mai mulţi stau deoparte, ei ştiu că abia de au reuşit părinţii să le cumpere nişte haine mai acătării de la magazinele la kg, nu au nici telefoane mobile şi nici nu ştiu cum o să termine anul că tot o să li se ceară bani pentru: fondul clasei, ziua unui profesor, ziua de 8 martie, pentru nu ştiu care banchet de sfârşit de an… Şi ei nu au avut nici cu ce cumpăra o floare pentru prima zi de şcoală! Că tata a intrat în şomaj, mama e bolnavă de diabet şi nu o angajează nimeni, sora lucrează la o firmă de confecţii pentru 600 de lei şi câteva bonuri de masă… Abia aşteaptă să înceapă culesul la mere să mai facă şi el un ban… Va vinde la marginea străzii sub preţul pieţii, dar va face un ban de cheltuială. Si mama va face gem şi compot pentru la iarnă. Să termine barem liceul, că după aia va pleca din ţara asta blestemată! Directorul şcolii va ţine, iar, o cuvântare cu aceeaşi lingură de lemn, că ’’şcoala românescă a dat naştere la valori internaţionale, poeţi şi scriitori care sunt recunoscuţi pe toate meridianele globului pământesc; elevi care au dus renumele României câştigând olimpiade de matematică, fizică, chimie, informatică! Deasemeni, inventica românească este recunoscută peste tot in lume! Toate acestea sunt rezultatul muncii pline de nobleţe a dascălilor, care se apleacă cu dăruire si abnegaţie asupra educaţiei şcolerului care de la prima literă a alfabetului si pană la câştigarea pâinii cea de toate zilele este însoţit permanent de dragostea si grija părintească, si nu in ultimul rând de interesul fără margini a învăţătorilor si profesorilor care merită toată recunoştinţa si dragostea noastră!’’ Aplauze si iar aplauze! Flori, sărutări si îmbrăţişări! Lacrimi sincere de bucurie pentru unii, de nostalgie pentru alţii… Emoţii pentru boboci, emoţii pentru părinţi! La difuzor se aude o veche si frumoasă melodie:
Ori de câte ori văd cete de şcolari
Spre liceu mergând surâzători,
Stau şi îi privesc şi-n gând mă regăsesc
Pe vremea când eram şi eu de vârstă lor.
Rf:
Mi-amintesc cu drag de anii ce-au trecut,
Ani de căutări şi de visări.
Clasa mi-o revăd şi-mi amintesc şi eu
De toţi profesorii din anii de liceu.
Rf:
Anii au zburat şi-n suflet am păstrat
Chipul tuturor colegilor;
Când întâmplător şi azi ne întâlnim
De anii de liceu cu drag ne amintim.
Rf:
Refren:
În rândul patru banca de la geam
E un crâmpei din viaţa mea;
În rândul patru locul meu era
Şi-oriunde aş fi cât voi trăi nu-l voi uita.
http://www.youtube.com/watch?v=i374llRLXTA&feature=related