Camera Agricola Bacau a inceput, la sfirsitul saptaminii trecute, obisnuitul regal de intilniri pentru instruirea pomicultorilor, organizate la fiecare inceput de an. Prima intilnire de acest fel, din anul in curs, a avut loc in comuna Secuieni, pe un domeniu privat. „Daca pina acum citiva ani am scolit efectiv pomicultori de ocazie, in cursurile din cadrul Centrului nostru si, daca la alte sedinte de instruire pentru intretinerea pomilor au participat, de obicei, oameni obisnuiti, au fost destule ocazii in care in asistenta au venit si oameni care se intereseaza de cistigul pe care il pot obtine dintr-o pasiune onorabila, deci dintr-un business efectiv” – ne-a declarat lectorul cursului, inginerul Florin Acatrinei, sef de serviciu la Camera Agricola Bacau, doctor in pomicultura si intemeietorul fermei Pomaltoi din Letea Veche. Participantii au putut afla mai multe despre cum se planteaza, cum se taie pomul, cum se trateaza livada cu pesticide si insecticide. La ce spunea specialistul, intrebarile de genul „cind sa plantez?”, „cu ce sa tratez?” erau deja obisnuite. „Multi cred ca se pricep sa intretina un pom – le spunea Florin Acatrinei -, dar nu se gindesc ca de la el pot obtine mai mult cu un dram de stiinta, prin a-l ingriji. Multi taie pomii ca pe gardul viu, pomul cere insa echilibru, asa cum cere si viata omului”. A fost si ideea cu care ramas unul dintre participanti, Spiridon Dima: „Am o poroprietae in Secuieni, la care vin cu mare placere in zilele libere. Am vreo 50 de pomi, am butuci de vie, plantatii amenajate din placere, din pasiune. Am ramas impresionat de cite am putut afla, am avut ce invata. Mi-a deschis apetitul pentru a invata mai multe despre pomicultura si horticultura, ocupatii exceptionale. Eu sint orasean, dar acum am pentru ce veni in sat”.
Mina de oameni prezenti, la inceput, s-a facut un grup si mai numeros
imediat dupa s-a ajuns la locul faptei, in livada lui Ion Batin. Cu gazda alaturi, profesorul de pomicultura a si intrat in miezul problemei, cu „elevii” de ocazie ciotca in jur. Le-a explicat, inginereste, dar pe intelesul tuturor, cum faci groapa si cum alegi pamintul scos din ea, cel negru si bun de cel argilos, cum faci terciul pentru protectia radacinii pomului, cu sfinta balega de vaca in el, apoi cum fasonezi radacinile si cum pozitionezi pomul, dupa directia din care bate vintul si dupa nodul de altoire. N-au liposit nici contrazicerile, ca de la „meserias” la meserias, mai ales asupra unui cais batut bine de ger, pe care oamenii locului il vedeau curatat de jos in sus, sa-l readuca la viata, pe cind inginerul l-a tratat tocmai de sus in jos, pina a dat de seva, deci de viata care mai era in pom. Dar, asa se invata meseria, iar cei prezenti au ramas cu speranta ca se vor mai intilni la un asemenea curs. (Petru DONE)
Lasă un răspuns