Managerii si administratorii proiectului „Modernizarea Ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti” s-au intilnit, la inceputul acestei saptamini, din nou cu presa. Scopul a fost prezentarea stadiului in care se afla lucrarile angajate prin proiect, dupa ce acestea au inceput conform graficului asumat. La intilnire au venit primarul municipiului si managerul de proiect – Viorel Ilie, directorul Spitalului moinestean – dr. Adrian Cotirlet, Adrian Dospinescu – directorul general al fimei constructoare, Conextrust Bacau, reprezentanti ai consultantului care a asigurat asistenta managementului de proiect si ai compartimentelor de lucru care l-au pus in practica.
Comunitatea moinesteana – a spus primarul municipiului – este, din toamna trecuta, beneficiara unei investitii in valoare de aproape 5,3 milioane de lei pentru modernizarea Ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal de Urgenta. Peste 3,8 milioane din aceasta valoare o reprezinta partea eligibila a proiectului, asigurata cu asistenta financiara nerambursabilade la Uniunea Europeana, prin Programul Operational Regional 2007 – 2013. Beneficiarii proiectului sint 75.000 de persoane (numarul estimat de pacienti care beneficaza anual de serviciile mediclae din ambulatoriul integrat), din Moinesti, dar si din Ardeoani, Beresti-Tazlau, Balcani, Magiresti, Poduri, Solont, Strugari, Zemes, Pirjol si Scorteni. La Moinesti vin, insa, si pacienti din judetul Bacau si din judetele limitrofe. „Proiectul – a precizat Adrian Cotirlet – este o imagine a unei colaborari care exista intre spital si Primarie. Este al doiela proiect cu bani europeni pentru modernizarea sectiei de obstretica-ginecologie a spitalului, realizata la sfirsitul anului 2005. In derulare sint si alte proiecte, cu Consiliul Local, ca modernizarea si extinderea compartimentului de primire-urgente, in parteneriat cu Consiliul Judetean, dar si constructia in faza finala a Dispensarului TBC, tot in parteneriat cu Consiliul Local. Dupa aprobarea bugetului, speram sa avem un parteneriat pentru ca in timp scurt sa punem la punct noul heliport al Spitalului”.
Ce se modernizeaza in Ambulatoriu
Imbunatatirea calitatii infrastructurii serviciilor de asistenta medicala in Ambulatoriul spitalului din Moinesti presupune modernizarea si echiparea infrastructurii acestuia. Se are in vedere, astfel, modernizare parterului spitalului, exclusiv suprafata sectorului Ambulatoriu – holul (sala de asteptare), grupurile sanitare, cabinetele medicale (endoscopie, ortopedie, nefrologie), anexele (fisierul, magazia, laboratorul de recoltari si statistica ambulatoriului), laboratorul RMFB si cel de anatomie patologica, laboratorul de radiologie si Imagistica medicala. De asemenea, se va lucra la modernizarea etajului intii – holul (sala de asteptare), grupurile sanitare, cabinete medicale (interne, pediatrie, ginecologie, oftalmologie, urologie, psihiatrie, neurologie, ORL) si anexele (casieria, magazia). Vor fi achizitionate 266 de echipamente de uz medical si piese de mobilier specifice dotarii infrastructurii serviciilor de sanatate, noi si performante, care vor utila cabinetele medicale si spatiile conexe ale Ambulatoriului integrat.
Constructiile si asistenta medicala merg impreuna
Administratorii si beneficiarii proiectului au apreciat ca lucrarile sint in graficele prevazute initial. „Lucrarea de la Moinesti – a spus Adrian Dospinescu – are un grad inalt de dificultate, pentru ca o realizam fara afectarea serviciilor medicale curente, printr-o strategie stabilita cu beneficiarul. Deja am predat un spatiu la parter si vrem sa ne recomande calitatea lucrarilor. Sintem, acum, la circa 15% din volumul lucrarilor, conform graficului. Practic, reamenajam, modernizam si reabilitam spatii existente”. Investitia, care se va derula pe o perioada de un an, trebuie sa duca la cresterea numarului de servicii medicale noi, de la 11 la 17 tipuri, la mentinerea la un nivel foarte scazut a numarului de pacienti redirectionati din cauza lipsei de capacitate si dotare a spitalului (0,27% in anul 2007), la scaderea timpul necesar pentru diagnosticare sau tratament cu un procent de aproximativ 10%. Efectele sociale vor fi completate cu noi oportunitati de angajare a absolventilor invatamintului de specialitate si reducerea migratiei fortei de munca din domeniul medical din Regiunea de Nord-Est spre alte Regiuni ale tarii (Centru si Vest, spre exemplu) sau in strainatate. De asemenea, se asteapta stoparea trendurilor negative si crearea conditiilor pentru îmbunatatrea starii de sanatate a populatiei, reducerea poverii bolilor netransmisibile, eficientizarea depistarii precoce a bolilor etc.
Asupra acestui important proiect vom reveni.
Lasă un răspuns