Chiar dacă de o lună s-a instalat seceta, mulți pomicultori se plâng că au fructe care putrezesc în pomi: la prun, la piersic, la măr și păr. Fructele încep să putrezească de la o mică rană, înțepătură, de la o gaură de vierme sau, uneori, fără nici un motiv din cele enumerate, mai ales atunci când sunt mai multe fructe alăturate. Putregaiul trece de la fructul atacat la fructele alăturate. Odată cu înaintarea putregaiului apar puncte albe-cenușii dispuse concentric sau neuniform. Aceste putregaiuri sunt determinate de atacul unor ciuperci care aparțin mai multor specii din genul Monilinia, de unde și denumirea, deja larg utilizată, de monilioză. Punctele albe sunt fructificațiile ciupercii, care sunt dispuse concentric la Monilinia fructigena și dispersat la Monilinia laxa.
Produc pagube destul de mari, la aproape toate speciile pomicole, pierderile de recoltă ajungând, în anii favorabili atacului, până la compromiterea întregii producții, așa cum a fost și în acest an în unele plantații de cireș din zona Bacău. Atacul este favorizat de anii cu precipitații abundente și persistente și, de asemenea, de o slabă circulație a aerului în coroana pomilor, determinată de microzone cu o ventilație slabă a aerului sau prin desimea exagerată a coroanei pomilor. Condițiile favorabile din lunile iunie și iulie ale acestui an au determinat realizarea unei rezerve biologice ridicate, a acestor ciuperci, astfel încât a făcut posibil ca în unelele plantații să avem atac și în această perioadă secetoasă (luna august).
Speciile atacate de monilioze sunt: mărul și părul (atacate de Monilinia fructigena); gutuiul (atacat de Monilinia linhartiana); prunul (atacat de Monilinia laxa); cireșul și vișinul (atacate de Monilinia cinerea și Monilinia fructigena); piersicul și caisul (atacate de Monilinia laxa și Monilinia fructigena); căpșunul (atacat de Botritis cinerea).
Ciupercile atacă frunzele, florile, lăstarii tineri și fructele. Pierderi mari se produc atunci când atacul se manifestă primăvara pe flori, frunze și ramuri tinere (vișin, gutui, prun), cât și in perioada de pârgă a fructelor. La gutui, atacul este foarte periculos, determinând căderea florilor și a fructelor abia formate, pomul pierzând, în anii favorabili atacului, toată producția.
Organele atacate primăvara se ofilesc ca și când ar fi opărite, se brunifică și rămân pe pom uscate mai multă vreme. Atacul poate fi confundat cu focul bacterian al rosaceelor, care se deosebește prin faptul că vârful lăstarilor este curbat.
Fructele atacate putrezesc parțial sau total, cad, sau rămân mumifiate pe ramurile pomilor, asigurând astfel transmiterea bolii de la un an la altul.
Ciupercile ierneaza sub formă de miceliu de rezistență în fructele mumifiate sau în ramurile atacate, cât și sub formă de conidii.
Umiditatea aerului ridicată, precipitațiile și temperaturile scăzute în perioada înfloritului, favorizează producerea atacurilor de monilioză cu mare intensitate.
Atacul începe primăvara, prin infectarea stigmatului floral sau a petalelor, de unde înaintează și atacă ramurile și lăstarii.
Pentru reducerea atacului, un rol important îl au măsurile de prevenire prin igienă culturală. Astfel, se vor aduna fructele atacate și lipite de ramuri, deoarece acestea transmit atacul în anul în curs la ramuri și, totodată, asigură sursa de infecție, peste iarnă, în anul următor. Se vor elimina, prin tăiere, lăstarii atacați. Frunzele și fructele atacate și căzute pe sol vor fi îngropate prin lucrările adânci ale solului.
Combaterea chimică impune a se efectua 2 – 3 tratamente în primăvară, odată cu umflatul mugurilor, până în fenofaza de boboc floral. Tratamentele cu produse cuprice, printre care și zeama bordouleză, dau rezultate bune. La gutui, este nevoie de aplicarea unui tratament cu un produs sistemic în faza de boboc floral și a unui tratament în floare cu produsul Aliette. Pentru eliminarea atacului pe fructe se vor aplica în anii favorabili atacului 2 – 3 tratamente, până în perioada de pârgă, cu produse chimice sistemice care au efect direct asupra moniliozelor. În acest scop, sunt omologate produsele Rovral, Teldor, Switch, Signum, Topsin. Produsele de contact Merpan și Dithane au și ele efect asupra moniliozelor. Se va asigura perioada de pauză de la tratament până la consumul fructelor, în funcție de produsul utilizat, perioadă care este de cel puțin 7 zile la sâmburoase și 14 zile la semințoase și este precizată la fiecare produs.
Dr. ing. Florin ACATRINEI
www.pomaltoi.ro
Lasă un răspuns