Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău este primul care a intrat în ringul BRM și a obținut un preț cu 37% mai mic la energie electrică.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Bacău va cumpăra, de la 1 mai, energie electrică de la un nou furnizor, la un preț care este cu 37% mai mic decât cel de anul trecut. Instituția a lansat un ordin inițiator în Ringul energiei elctrice al Bursei Române de Mărfuri (BRM), prin terminalul bursier din Bacău, iar în numai o jumătate de oră a avut prețul dorit. Dosarul tranzacției nu a numărat mai mult de șapte file, iar procedura nu a depășit zece zile. Prin metoda clasică, SEAP, s-ar fi putut ajunge și la aproape două luni. „Pentru un an, cât va dura noul contract – spun reprezentanții Inspectoratului -, jandarmii băcăuani prognozează o economie la bugetul MAI de aproximativ 24.000 de lei. Noul contract cuprinde consumul de energie electrică pentru iluminatul exterior și pentru imobilele aflate în administrarea unității noastre din Bacău, Onești, Moinești, Comănești și Slănic-Moldova.”
BRM a insistat, în ultimul timp, mai mult pe zona de energie, de care sunt interesate și autoritățile și instituțiile publice, în general. De la 1 ianuarie, piața energiei electrice este dereglementată. Autoritățile publice sunt acum obligate să cumpere energia în regim competitiv. „Când au început tranzacțiile în Ringul energiei – spune Adrian Vatamaniuc, directorul executiv al terminalului Bacău al BRM -, la sfârșitul anului trecut, prețurile erau ceva mai sus. Acum, datorită prezenței mai multor operatori în piață, situația s-a schimbat. S-a ajuns, astfel, la sub 170 de lei pe MWh.”
IJJ Bacău a fost primul care a ajuns cu documentația la Terminalul Bursei. Pentru cererea lui s-au prezentat șase operatori economici mari. „Este important – a precizat Adrian Vatamaniuc – ca lumea să înțeleagă că există alternativă la varianta clasică de a semna contracte direct cu furnizorii de energie electrică sau prin licitații în sistem clasic. Solicitanții sunt obligați, acum, să cumpere în regim competitiv. Dacă nu fac aceasta, este posibil ca într-o bună zi instituțiile de control să-i certe. În cazul IJJ, prețurile au plecat de la 250 la 167,95 de lei pe MWh. Inspectoratul a făcut o economie de aproape 12%.”
Alte șase contracte sunt în procedură
Terminalul Bacău al BRM are în discuție și alte tranzacții pe energie. Contractele sunt în așteptare, de la șase autorități publice din județ. Procedurile sunt în derulare și vor intra în ring în aprilie.
„Se poate cumpăra la prețuri foarte bune – a mai spus directorul executiv al terminalului. Competiția la Bursă este destul de mare. În medie sunt cam cinci-șase furnizori care se bat pe astfel de contracte, companii mari. Ei oferă energia în mod liber, nestingherit. Se lucrează pe platforma electronică de tranzacționare, un mijloc facil de a tranzacționa, iar tranzacțiile se fac în mod facil, din biroul beneficiarului. Platforma Energiei electrice a BRM este deschisă și operatorilor privați și celor publici. Dar încă nu o abordează toți, probabil și din lipsa de informare. Astfel, multe firme plătesc mai mult curentul electric. Apetitul este, însă, în creștere. „Noi acționăm rapid la o situație favorabilă în piață – a spus Adrian Vatamaniuc. Consumul de energie a scăzut, producția de energie a României crește. Cererea este mai mică decât oferta, iar prețurile scad. Prin metodele clasice de licitare nu se pot fructifica asemenea avantaje. În plus, la BRM procedura durează maxim zece zile.”
Timp scurt, preț mic, din birou
Tranzacțiile prin BRM au cel puțin șapte elemente distinctive care i-ar putea îndemna pe solicitanți să intere în ring. Aminteam, deja, durata mică a tranzacțiilor – maxim 10 zile. Este vorba, apoi, de competiția mare, care duce la reduceri seminificaticve de preț. Tranzacția este confortabilă și se poate face chiar din biroul solicitantului, fără multă birocrație, pe platforma electronică. Ea este perfect legală, reglementată prin OUG 34/2006 referitoare la Achizițiile publice. Articolul 122, litera „f” a acestui act normativ arată clar: Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare numai în anumite cazuri, între care și pentru materii prime cotate la bursele de mărfuri, achiziția acestora realizându-se ca urmare a tranzacțiilor de pe piața la disponibil. La BRM, furnizorii de energie sunt deja listați. Când un client al BRM solicită energie, lansează un ordin inițiator, care devine vizibil imediat. Furnizorii intră, astfel, în competiție, în funcție de care se stabilește și prețul. În prezent – spune Adrian Grigore, șeful Ringului Energie al BRM -, circa o treime din furnizorii licențiați în România sunt activi în Bursă. Dintre ei fac parte cei mai mari, din Top 20 integral. Dar sunt și furnizori din străinătate, iar unii sunt chiar acționari ai BRM.
Prin contrast, abordarea clasică a licitațiilor durează șase săptămâni, dar se duce de regulă în două luni. Acolo, competiția nu este foarte mare, fiind o procedură anevoioasă, iar prețurile au mobilitate mică. În schimb, birocrația e mare și se folosesc resurse umane considerabile.
Lasă un răspuns