• apa care ajunge la robinetele băcăuanilor este în continuare neagră • motivul îl constituie avariile repetate la conducta de aducțiune de la Valea Uzului, care au dat peste cap sistemul de alimentare cu apă din Bacău • după ce luni conducta s-a spart în zona Stejarul, în noaptea de vineri spre sîmbătă aceeași țeavă a explodat la 200 de metri mai încolo
Două avarii survenite la conducta de aducțiune a apei de la Valea Uzului în mai puțin de cinci zile au dat peste cap întreg sistemul de alimentare cu apă din municipiul Bacău. Primul incident a avut loc săptămîna trecută, în noaptea de luni spre marți, și s-a produs în zona Stejaru. Din acest motiv, apa care vine din bazinul de la Valea Uzuluia fost sistată, necesarul de apă din municipiul Bacău a fost suplinit cu apă pompată din puțurile din preajma Bacăului. Efectele avariei conductei care aduce apa de la Uz au fost resimțite de toți băcăuanii, pe parcursul săptămînii care a trecut, apa care a curs la robinete fiind neagră și imposibil de utilizat în activitățile gospodărești. Managerii de la RAGC au explicat calitatea necorespunzătoare a apei prin faptul că apa din puțuri a fost pompată în sens invers în rețeaua de alimentare a orașului, angrenînd suspensiile adunate în timp pe țevi. După ce vineri dimineață instalatorii care lucraseră la reparații au finalizat lucrările, în noaptea de vineri spre sîmbătă aceeași țeavă s-a fisurat la 200 de metri mai încolo. „Cînd au fost montate în pămînt, conductele nu au fost izolate cum trebuie, de aceea apar atît de des avarii. Oamenii noștri au lucrat zi și noapte pentru a remedia avaria, iar luni s-ar putea reintra în normal”, a declarat Adrian Craiovan, directorul RAGC Bacău.
Chiar dacă nu mai este la fel de neagră ca în primele zile ale săptămînii trecute, apa care curge acum la robinetele băcăuanilor este gălbuie și plină de impurități, adică tot imposibil de utilizat. „Sistemul inelar și conductele foarte vechi, pe care s-a acumulat mîl, fac ca în unele zone apa să fie neagră. Acest lucru nu se întîmplă în toate zonele orașul. Spre exemplu, la mine acasă, apa este curată”, ne-a spus ieri directorul Craiovan. El a anunțat, însă, că firma pe care o conduce nu va factura cantitățile de apă în intervalul în care apa la robinete a curs neagră. Sistemul este însă greoi, iar asociațiile care nu au sesizat dispeceratul RAGC în intervalul în care apa a curs neagră vor plăti cantitățile la fel ca atunci cînd apa a fost bună din punct de vedere calitativ, adică 10.500 lei fiecare metru cub consumat.
OJPC nu are atribuții să verifice calitatea apei
De o săptămînă încoace, băcăuanii au fost nevoiți să ia cu asalt puținele pompe rămase prin preajma blocurilor sau să cumpere apă îmbuteliată pentru băut. Gospodinele nu au putut face mîncare, nu au putut spăla, iar dușurile sau băile făcute în această perioadă au semănat mai degrabă cu băile de nămol de la Techirghiol. Toată lumea a fost nemulțumită de apa neagră de la robinete, iar cei care au vrut să reclame acest lucru, în calitate de consumatori, au avut surpriza să fie purtați pe drumuri. Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului, instituția la care se gîndesc toți consumatorii că le apără drepturile, i-a tratat cu vorbe. „Noi nu avem atribuții să verificăm calitatea apei, pentru că legea nu ne permite. Am primit mai multe telefoane de la băcăuani care reclamau că primesc apă neagră, alții au venit pînă la noi. Pe toți i-am îndrumat spre Direcția de Sănătate Publică, instituție care este abilitată să verifice calitatea apei potabile din oraș”, a explicat Sorin Elisei, inspectorul șef al OJPC Bacău.
Reprezentanții RAGC spun că problema apei negre de la robinete nu poate fi rezolvată decît în momentul în care conductele subterane din Bacău care transportă apa se vor schimba integral. Cît privește activitatea instituțiilor de control, Inspectoratul de Igienă Comunală al Direcției de Sănătate Publică nu a făcut decît să constate, ca și băcăuanii de rînd, că apa este neagră. Instituția a sancționat RAGC cu o amendă de 10 milioane de lei și atît. În aceste condiții, băcăuanilor nu le rămîne decît să cumpere în continuare apă îmbuteliată și să plătească tot cu 10.500 de lei fiecare metru pe care îl consumă de la robinet, chiar dacă apa este neagră. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns