• Biroul Avocatului Poporului din Bacău are de rezolvat reclamații împotriva SRI, care montează aparate de ascultat în nasturi sau în prize prize • o femeie a venit să reclame că fiica ei a fost violată prin telepatie, dar, ulterior, aceasta s-a convins că i s-au făcut vrăji • la fel de multe reclamații vin și pentru funcționarii publici, acuzați de abuzuri și că iau șpăgi
Funcționarii care lucrează la Biroul Avocatului Poporului sînt bombardați de reclamații diverse. Chiar dacă unele petiții fac referire la lucruri mai mult decît bizare, funcționarii sînt obligați să le înregistreze pe toate și să le dea un răspuns în scris petenților, așa cum spune legea. „Nu putem face discriminări, deși este limpede pentru oricine în momentul în care primești o reclamație că SRI a montat aparate de interceptat în nasturii cămășii de noapte a cuiva că ai de-a face cu o persoană bolnavă. Dar noi nu avem ce face, trebuie să înregistrăm reclamațiile și să trimitem și un răspuns scris. Ca să nu mai spun că, de obicei, persoanele care fac astfel de reclamații vin la noi în plină criză și trebuie să avem grijă cum ne purtăm cu ele, să nu devină suspicioase sau violente”, ne-a spus Doina Sîrghie, coordonatorul Biroului Avocatului Poporului.
SRI mai este reclamat și pentru că, sub forma a tot felul de intervenții domestice, de pildă reparații la liniile telefonice sau la rețeaua de electricitate, montează în prize, clanțele de la ușă sau în butoanele aparatelor radio-tv tot felul de „instalații și aparaturi care induc prin unde electromagentice stări de durere profundă și prin care mă obligă să le dau informații despre diverse persoane cu rang înalt”. „Am avut un caz în care mama și fiica au venit împreună la noi, iar mama ne-a reclamat că fiica ei a fost violată prin telepatie. După vreo jumătate de oră de discuții cu ea, a ajuns la concluzia că, de fapt, fiicei ei i s-au făcut vrăji, doar așa se explică faptul că a acceptat să aibă relații sexuale, iar, la final, a renunțat la reclamație”, ne-a mai spus Doina Sîrghie.
Medicii șpăgari, reclamați și ei
La Avocatul Poporului vin însă și oameni care reclamă lucruri serioase. Au existat persoane care au reclamat medici care iau mită sau funcționari publici care fac diverse abuzuri. În cel de-al doilea caz, cele mai multe reclamații cin pe numele funcționarilor publici de la țară, care refuză să elibereze autorizații de construcții, deși oamenii au acte de proprietate și au dreptul să ceară aceste documente. Ca pondere a numărului de petiții, pe locul doi se clasează medicii de la comisiile de expertiză pentru acordarea gradelor de handicap la adulți. „Aici, foarte multe reclamații se referă la faptul că persoanelor care se prezintă la examinare nu li se mai reconfirmă gradul de handicap sau care nu obțin un grad de handicap decît dacă mituiesc medicii din comisia de examinare”, ne-a mai spus Doina Sîrghie.
La Avocatul Poporului s-au mai înregistrat și plîngeri privind plata taxei radio -TV. Sînt cazuri în care la reclamanții sînt depuse facturile la electricitate, care atestă că în luna respectivă consumul de curent este zero, dar, în schimb, este încasată această taxă. Astfel de reclamații sînt facute de persoane care sînt plecate din țară sau de proprietari care au două locuințe, iar într-una din ele nu locuiește nimeni. Un caz mai aparte, care a strînit interesul funcționarilor de la Biroul Avocatului Poporului, îl are în centru pe un băcăuan care a venit să propună un amendament la Legea pensiilor. „Un bărbat a venit cu o cerere care a stîrnit uimirea inițial, dar apoi am privit-o cu interes. El voia ca legea să prevadă ca persoanele care primesc pensie de urmaș să beneficieze de acest drept chiar dacă se recăsătoresc. Omul ne-a explicat limpede că nu vede de ce o persoană care primește pesie de urmaș este tăiată de la „porție” dacă se recăsătorește și a susținut că este vorba despre discriminare”, a încheiat Doina Sîrghie. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns